Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kreta Greklands bästa ö

Den grekiska skärgården är en av sommarens favoriter. Och Kreta
har röstats fram som ett av de bästa valen.

Det finns mängder av pittoreska öar att åka till i Grekland. Men årets mest populära är Kreta, det visar en omröstning på Greklansportalen Kalimera.se. Den hamnade före Naxos som åtta år i rad varit favorit.

-Många åker till turistorterna men nu har folk börjat upptäcka att det finns ett annat Kreta, säger resejournalisten Jan Eklund, som i femton år har drivit sajten.

Se småbyarna

Det går att hitta mer genuina platser också på välkända Kreta. De flesta turisterna tar sig till områdena runt Chania och Rethymnon, menar Jan Eklund. Men det räcker att sätta sig i bilen och köra runt till de många småbyarna för att hitta andra sidor av ön. Han rekommenderar särskilt byn Paleochora, som är befriat från stora hotellkomplex.

- Jag gillar Loutro också, på södra Kreta. Dit kan man bara åka med båt och det är fantastiskt lugnt och skönt, med väldigt god mat.

Charmiga småöar

Efter att ha varit på 65 av Greklands öar är Kreta också Jan Eklunds personliga förstahandsval. Där tycker han att man hittar Greklands bästa mat, med många lokala livsmedelsprodukter. Men två andra öar smäller också högt: Tilos och Amorgos.

-På Tilos är det fantastiskt gästvänligt. Det är det överallt i Grekland, men här är det något särskilt. Ön har en charm som allt fler upptäcker.

Greklands bästa öar

1. Kreta

2. Naxos

3  Amorgos

4. Karpathos

5. Samos

6. Rhodos

7. Tilos

8. Skiathos

9. Skopelos

10. Santorini

Källa: Kalimera.se