Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krigstrauman som dröjer sig kvar

Kate AtkinsonEn gud i spillrorÖversättning: Anna StrandbergMassolit förlag

Annons

ROMAN.  De flesta som stred för de allierade och överlevde det andra världskriget är borta nu. De har gjort sina mindre lyckosamma kamrater sällskap efter ett liv som hedrade eller ifrågasatta, men ofta plågade av minnen.

I Storbritannien har de flygare som var med och försvarade London och andra städer från bombningarna hyllats som hjältar. Mer komplext har det varit för de flygare som deltog i bombningarna av Tyskland. Bombningar som motiverades med att de både skulle slå mot industrimål och samtidigt sänka civilbefolkningens moral och vända dem mot Hitler.

I en artikel i Svenska Dagbladet förra året säger folkrättsexperten Ove Bring att om ”Dresden-bombningarna skulle ha skett i dag skulle det strida betydligt mer mot folkrätten: Nu skulle jag säga att bombningen nästan hade varit helt folkrättsvidrig och endast en liten del hade legitimitet. I dag hade åklagare vid krigsförbrytartribunalen ICTY i Haag inlett en process.”

Det är om en av dessa flygare, Teddy Todd, som Kate Atkinson berättar i uppföljaren till den prisbelönta och kritikerrosade boken ”Liv efter liv”. Föregångaren utspelade sig under bombningarna av London, och hade Teddys syster Ursula som huvudperson.

Teddy växer upp och vill bli poet. Efter några vilda år tar han anställning i banken där fadern arbetar och tar sedan värvning i RAF. Han blir en av dess legendariska ”odödliga” piloter som leder bombflygningar in över de ockuperade Europa.

Och det är framförallt i skildringen av bombattackerna som Kate Atkinson visar sitt mästerskap. Men det tar 200 sidor innan hon kommer dit. Fram dit präglas berättelsen av ett distanserat ovanifrånperspektiv där tidsperioder interfolieras, händelser kommenteras innan de gestaltats och läsaren åker karusell genom tiden.

Atkinsons grepp funkar när hon väl tagit grepp om Teddys historia och sättet på vilket den kontrastsätts mot dotterns - den bäst-säljande romanförfattaren Viola - och hans frus Nancys liv.

”En gud i spillror” berättar om en familj och några av de män och kvinnor som offrade sina liv och gjort sina uppgifter i kriget. I Teddys fall innebar detta också att män, kvinnor, barn och gamla dog i eldstormarna i Hamburg, Berlin, Köln och Dresden.

Hur påverkar det den som tog de flygande fästningarna till målen, hur påverkar det generationerna efter?

Det är ett av Atkinsons ärenden och den frågan dröjer sig kvar.

Annons