Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik efter sen provtagning

En läkare på Bergslagssjukhuset beställde prover men laboratoriet sköt upp till dagen efter. Patienten det gällde fick läggas in på intensivvård.

Annons

Enligt den anmälan som gjordes så sökte en patient upp en läkare på Bergslagssjukhuset på grund av sina besvär. Läkaren bestämde att det skulle tas prover. När patienten kom till laboratoriet blev beskedet att proverna kunde tas följande dag.

Men patienten fick senare samma dag åka ambulans till sjukhus för akut njursvikt.

Inspektionen för Vård och Omsorg, IVO, gör bedömningen att läkaren har agerat korrekt vid patientbesöket. I stället anser IVO att det är kommunikationen mellan läkaren och personalen på laboratoriet som gjorde att patientens vård fördröjdes.

Enligt IVO förutsatte läkaren att provsvar skulle komma samma dag medan personalen på laboratoriet utgick från att minimera antalet provtagningstillfällen för patienten, eftersom alla prover inte kunde tas vid besöket.

Bergslagssjukshuset fick till en början tillrättavisning av IVO som ansåg att inte gjort tillräckligt för att undvika att liknande skulle kunna hända igen. Läkaren och laboratoriet hade gått igenom händelsen. Men övrig personal hade inte blivit involverade.

Efter att ha återkopplat åtgärder till IVO anser myndigheten att bristerna är åtgärdade.

Annons