Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot långa väntetider på tekniska undersökningar – gärningsmän kan gå fria

Polisens nationella labb beskrivs som en av de stora flaskhalsarna i det svenska rättssystemet. En granskning visar att utredningar av grova brott försenas och försvåras på grund av långa väntetider på kriminaltekniska undersökningar.

Annons

Nationellt forensiskt centrum, NFC, som tidigare hette Statens kriminaltekniska laboratorium, är polisens nationella labb. Det är till huvudkontoret i Linköping som bland annat vapen och kulor från grova brott kommer för analys.

I en granskning som radioprogrammet Kaliber gjort har flera hundra åklagare svarat i en undersökning att de är missnöja med arbetet på polisens undersökningsavdelning, NFC. Det rapporterar Sveriges radio.

– Jag tycker det är ganska sorgligt. Just nu gör jag inget i ärendena för jag väntar på tekniska utredningen och detsamma gäller hos polisen, säger Zilla Hirsch, åklagare vid City åklagarkammare i Stockholm, till SR.

I Kalibers granskning hittar man hundratals exempel på ärendetn som tagit lång tid. Ett exempel på ett fall är att det tagit 473 dagars handläggningstid för en våldtäkt och 14 månader för att få svar på dna och blodundersökning när en kille misshandlats så svårt att skallen spräcktes.

I en enkätundersökning svarar 7 av 10 åklagare att de är missnöjda med handläggningstiderna för NFC. En person svarar så här:

"Grova brottslingar blir försatta på fri fot på grund av häktningstiden blir för lång tillslut när vi inväntar svar från NFC".

Enligt Lena Klasén, chef för Nationellt forensiskt centrum, är handläggningstiderna den största utmaningen.

– Problemet bottnar i att vi i grund och botten är för få. Det finns ingen "quick fix" utan det vi gör är att vi försöker strukturera upp det på olika plan, säger hon till Sveriges radio.

Annons