Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritik mot Västerås förskolor måste tas på allvar

Västerås förskoleverksamhet har efter fyra år av rödgrön majoritet fått svidande kritik av Skolinspektionen i det tillsynsbeslut som presenterades den 4 november. Inspektionen menar att likvärdigheten mellan förskolorna brister och att barn i Västerås därmed inte har lika förutsättningar för utveckling och lärande.

Bakomliggande orsaker är bland annat barngruppernas storlek liksom att uppföljning och utvärdering inte har fungerat. Annan kritik handlar om brister i att motverka könsrollsmönster i förskolan samt brister i, att stimulera barns modersmålsutveckling och att stärka deras kulturella identitet.

Ett tydligt misslyckande i politisk ledning. Vi har oerhört duktiga medarbetare, förskollärare och barnskötare i Västerås som måste få politiskt stöd i sitt viktiga arbete.

Skolinspektionen riktar kritik mot viktiga och centrala delar av förskoleverksamhetens uppdrag som gäller utveckling och lärande, inkludering samt främjande av jämställdhet och likabehandling. Vi moderater ser allvarligt på kritiken liksom på de senaste fyra årens negativa utvecklingstrend inom förskolan som nu lyfts fram.

Samtidigt som Skolinspektionen meddelar sin kritik fyller FN:s barnkonvention 25 år. För oss moderater är det en självklarhet att det offentliga och de förtroendevalda politikerna har skyldighet att förvandla barns rättigheter till del av varje barns vardag.

Barnkonventionen bör därför utgöra både en målsättning och ett verktyg liksom ett instrument för granskning i det praktiska politiska arbetet.

I vårt oppositionsarbete kommer vi att arbeta för att Barnkonventionens intentioner uppfylls i den praktiska politiken. Vi kommer att arbeta för ett bättre Västerås för våra minsta barn där alla har lika förutsättningar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel