Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritikstorm mot västmanländska moderater – "Bryter mot barnkonventionen"

Det stormar kring Moderaterna i Västmanland. Orsaken är beslutet på länsförbundets årsstämma, då det bestämdes att man vill avskaffa papperslösa barns rätt till skolgång. "Beslutet bryter mot FN:s barnkonvention" menar Unicef.

På söndagen höll Moderaterna i Västmanland länsförbundsstämma i Arboga. Bland annat beslutade förbundet att välja om Elisabeth Unell, oppositionsråd i Västerås, som ordförande.

Men det är knappast det beslutet som i efterhand uppmärksammats mest från stämman, en tillställning som annars inte brukar rendera i någon uppmärksamhet utanför länets gränser.

Det var när förbundet i ett inlägg på mikrobloggen Twitter meddelade att man tagit ställning "för att papperslösa barn inte ska ha rätt till skolgång", som kritikstormen tog sin början, framförallt i sociala medier.

Men även FN:s barnrättsorganisation Unicef, har uttalat sig som starkt kritiskt till stämmobeslutet. Till SVT Nyheter Västmanland säger organisationens chefsjurist Christina Heilborn att det "helt och hållet" strider mot barnkonventionen.

– Rätten till utbildning är en sådan rättighet som ska garanteras till alla barn, oavsett om man har uppehållstillstånd eller inte, säger hon till kanalen.

I SVT:s intervju medger Elisabeth Unell (M) att det inte är en lätt fråga, men står ändå fast vid att beslutet var rätt.

– Barnkonventionen är viktig, men vi måste också se till att vi har en asylprocess i Sverige där det är tydligt vad som är rätt och vad som är fel. Vi vill inte ha ett dolt samhälle eller dubbla samhällen i Sverige, säger hon.

VLT:s politiska redaktör Sakine Madon har kommenterat Moderaterna i Västmanlands stämmobeslut:

Sakine Madon: Svår gräns för papperslösas rättigheter