Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kul på träning ger resultat på tävling

Ett bra samspel mellan husse och hund, det har Sigge Friis och hans bordercollie Trick hittat. De gillar båda att träna och ha kul, vilket gett resultat, senast ett SM-silver.

Annons

Trick, en sexårig bordercollie tittar upp med en grankotte i munnen. Kasta, hämta, kasta, hämta, han tröttnar aldrig. Inte på träningar heller.

– Han tycker det är väldigt roligt att jobba och kan hålla på hur länge som helst. Han hänger med huvudet när det är dags att sluta, säger husse Sigge Friis när FP hälsar på.

Sigge har haft stort hundintresse och varit engagerad i Fagersta brukshundsklubb i över 30 år. Trick är hans femte tävlingshund, hans första bordercollie.

– Jag har haft kelpi hela mitt liv, och har egentligen aldrig tyckt om bordercollie som ras, säger Sigge och skrattar gott åt hur han fått ändra uppfattning.

Det var en bekant som skulle sälja Trick, men köparen blev sjuk och Sigge fick frågan om han kunde ta hand om Trick på prov i två veckor.

– Känslan första dagarna … Vi fick sån kontakt, vi passar ihop. Trick är den bästa hund jag haft. Han är så lyhörd, tänker nästan innan jag gör det.

Läs också: TV - Se silvermedaljörerna träna

De tränar nästan varje dag och tävlar ofta i bruksprov runt om i Sverige. Sista helgen i augusti var de med i SM i elitgrenen Spår och tog silver. Sigge och Trick ledde inför den sista grenen och det var riktigt jämnt.

– Jag var inte så nöjd först, för jag hatar att förlora, säger Sigge med ett skratt.

Nu är han glad för silvret, någon större medalj än så har han inte sedan tidigare. Men även om Sigge är en tävlingsmänniska går han inte in med tankarna att han ska vinna när det är tävling.

– Vi ska göra vårt bästa och ha kul, sedan får vi se hur långt det räcker.

Att ha roligt är alltid det viktigaste, tycker Sigge.

– Vi leker in momenten. Och jag bestämde mig från början med Trick att säga nej så lite som möjligt. När det blir fel är det aldrig hundens fel, säger Sigge och fortsätter:

– Man måste ge hunden tid att förstå vad man menar. Och tänka till innan man tränar. Det är det svåraste när man är nybörjare.

Så själv kommer man ingenstans, menar Sigge, och det är också gemenskapen och att utbyta erfarenheter med andra som är roligt med att träna och tävla så mycket.

– Man tävlar, grillar och umgås, får många kontakter. Man måste älska husvagnslivet också.

För dagen är Lars-Göran Gustafsson, Malung-Sälens brukshundsklubb, på besök hos Sigge. De ska träna ihop och han assisterar när Sigge och Trick visar FP momenten lydnad och uppletande.

– Sigge är bra på att jobba med hunden och bli ett team, säger Lars-Göran.

– Att leta grejer är Tricks specialitet. Han är en av Sveriges bästa hundar på det, säger Sigge.

Läs också: Lilian tog sin keramik till Norberg och hittade hem

Läs också: Frisörkunskaper blir hjälp åt andra

Träning. Kryp ingår som ett av tio lydnadsmoment. I grenen Spår ingår          alltså lydnad samt specialprovet, som består av momenten uppletande och spår. På träning och tävling är Trick helt fokuserad på husse Sigge och då gäller det att också själv             vara helt fokuserad och släppa allt annat. Foto: Veronica Bäcklin
Stegen. Sigge och Trick tränar tillsammans nästan varje dag. Här på stegen, som ingår i lydnadsmomentet.
Trick gillar att träna uppletande.
Annons