Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ajvide Lindqvist funderar på demoner

Med en ny bok och flera hemliga tv-projekt är John Ajvide Lindqvist mer upptagen än någonsin.

Och för TT spår han om vad som blir nästa heta trend inom skräckgenren.

–Spöken. Jag tror det är dags för spöken igen.

Annons

Snart ges hans "X: Den sista platsen" ut. Boken är den tredje delen i den trilogi vars tidigare delar är "Himmelstrand" och "Rörelsen". Men från början var det inte tänkt att det skulle bli tre romaner.

– Lite vagt hade jag tänkt att det kunde bli två böcker. Men efter hand insåg jag att det fanns trådar att knyta ihop och så blev det tre. Men jag vill att alla mina böcker ska vara olika. Så "Rörelsen" skrevs i första person och var klaustrofobisk till skillnad från det öppna fältet i "Himmelstrand". Och för ”X” ville jag testa om jag kunde skriva hårdkokt och läste lite Raymond Chandler som inspiration.

Efter sin trilogi ser John Ajvide Lindqvist fram emot att skriva en helt fristående roman. Arbetsnamnet är

Att vara klar med trilogin känns som en lättnad, säger han, och ser fram emot att nu skriva en bok som är helt fristående.

– Arbetsnamnet är "Vänligheten". Jag fick inspiration när jag i Norrtälje en dag såg en rad exempel på människors vänlighet mot varandra. Det är ett av de teman som ska finnas i boken, men sedan problematiseras det på grund av en gul container i hamnen.Och jag ska djupförankra boken i Norrtälje, precis som "Låt den rätte komma in" var djupförankrad i Blackeberg. Annars har ju de flesta av de orter jag skrivit om varit fiktiva.

Han funderar också över om han på uppmaning av sin förläggare ska ge ut en bok med delar av alla de anteckningar han gjort inför varje bokskrivande.

– Det har blivit 2–300 sidor anteckningar varje gång. Det skulle kunna bli en bild av hur det är att vara författare. Om det blir av funderar jag på titeln "Misslyckas igen, misslyckas bättre". Men vi får se.

Hittills är det få av Ajvides böcker som blivit filmatiserade – "Låt den rätte komma in" blev förvisso en världssuccé. Nu jobbar han med manus till två tv-serier, en svensk och en för ett utländskt tv-bolag. Men än får han inte säga någonting närmare om dem, även om särskilt den utländska verkar vara på gång inom inte alltför lång tid.

John Ajvide Lindqvist är en av Sveriges flitigaste författare. Snart ger han ut

Hans andra bok, "Hanteringen av odöda", har varit på gång som planerad film i över ett decennium nu, men det torde vara tveksamt om den någonsin blir av.

– Det känns som om det har varit för mycket zombies de senaste åren. När jag skrev boken fanns inte alls samma mängd zombieprojekt som nu. Jag hörde förresten att det franska bolag som gjorde TV-serien "Les revenants" egentligen hade velat göra "Hanteringen av odöda".

I sina böcker och noveller har Ajvide skildrat vampyrer, zombier och andra övernaturliga varelser. Nästa trend?

– Spöken. Och jag funderar över att ha med demoner i min nästa bok.

*

John Ajvide Lindqvist

Ålder: 48 år.

Bor: Gräddö i Roslagen.

Böcker i urval: Debuterade 2004 med romanen "Låt den rätte komma in", filmatiserad av Tomas Alfredson. "Hanteringen av odöda", "Människohamn" och "Lilla stjärna" är några av hans romaner. "Pappersväggar" är en av hans novellsamlingar. Barnboken "Sulky och Bebbe regerar okej" har han skrivit tillsammans med hustrun Mia Ajvide.

Aktuell: Med romanen "X: Den sista platsen" – den sista delen i en trilogi som kretsar kring Palmemordet och 80-talets folkhem. Gästar deckarfestivalen Crimetime i Visby i helgen.

Annons