Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aktuellt tema på teaterscenen

Bergslagens folkhögskolas teaterlinje sätter upp sin slutproduktion i helgen. Publiken kan vänta sig en resa på temat ”min plats på jorden”.

Annons
Repetition. Elin Bengtsson, Nikole Thomas och Ida Linqvist hoppar runt på scen för att sedan brista ut i monolog med många frågor om livet – och döden. Foto: Tove Gontran

Sju människor med olika bakgrund, erfarenheter, tankar och drömmar. Vad händer när de sätter upp en pjäs från grunden?

– Vi började med att diskutera ämne och vad vi ville ha för tema, sen utarbetade vi karaktärerna och sen satte vi ihop storyn av dem, säger Evelina Fange.

Gruppen bestämde sig för att alla skulle ha huvudrollen, ingen karaktär fick ta över. Publiken kan vänta sig en resa genom de sju karaktärerna, hur deras liv, förutsättningar och bakgrunder kan leda till olika saker och situationer.

Med denna produktion avslutar eleverna det första året på teaterlinjen. Några av dem har även sökt till det andra.

– Den här utbildningen lär oss inte bara skådespeleri, vi har verkligen fått prova allting, från början till slut, i en produktion, säger Simon Bernado.

För att lyckas i teaterbranschen finns inget mellanläge, konstaterar Teodor Olsson, man måste ge järnet. Det handlar om att vara tillgänglig hela tiden, marknadsföra sig och om kontakter.

Engagemanget är det inget tvivel om när eleverna ger ett smakprov av en akt från pjäsen. Rörelse, ljus, ljud och röst fyller scenen.

I morgon är premiären för föreställningen Månljus.

Se även:  TV: Teaterlinjen repeterar sin egen pjäs "Månljus"

Mer läsning

Annons