Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldsta hundraåringen ordnar utställning

I år är det 100 år sedan som Norbergs Bergslags hemslöjdsförening drog i gång sin verksamhet.

Annons

Jubiléet ska nu firas med en tio dagar lång utställning på Abrahamsgården.

Hemslöjdsföreningen i Norberg är den äldsta i hela länet, berättar dess ordförande Kerstin Söderström.

150 medlemmar med passion för att sy, virka och knyppla håller föreningen vid liv. Och intresset för hemslöjd verkar snarare öka.

– Vi har fler medlemmar nu än förr i tiden. Så visst finns det intresse, säger Kerstin Söderström.

För att hylla människors möda och slit bestämde sig Norbergs Bergslags hemslöjdsförening för att visa världen sina och tidigare hemslöjdares alster.

På Abrahamsgården kommer deras utställning att vara i tio dagar och allt från hundraåriga tyger till vackra virkade stycken kommer att visas.

– Det är kul att det sker i trakten och att människors möda och arbete lyfts fram, säger Ingrid Schmidt, medlem i hemslöjdsföreningen.

Från år 1915 till 1970 hade föreningen en butik i Norberg. När den lades ner bestämde sig några av medlemmarna att fortsätta driva hemslöjdsföreningen i ideell regi.

– Vi syns annars inte så mycket. Vi arbetar på i egen takt. Med utställningen vill vi främja slöjd och hantverk i vår bygd och visa vad som har gjorts under dessa 100 år. Och det är en hel del, säger Kertin Söderström.

Förutom egna alster har de lånat hemslöjd från Västmanlands länsmuseum till invigningen på onsdag. Och före detta Skansen-chefen tillika forna omstridda politikern och välkända socialdemokraten, Anna-Greta Leijon, kommer att medverka vid invigningen.

Mer läsning

Annons