Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amanda Rudelius fick förra årets Lars Gustafsson-stipendium – nu har hon skrivit sin första roman

Amanda Rudelius blev världshistorisk när hon den 17 maj förra året tilldelades det allra första stipendiet till Lars Gustafssons minne. Nu ett år senare har hon skrivit klart sin första roman och ska till hösten bege sig till Skottland för universitetsstudier.

Annons

Det som stipendiejuryn föll för hos den nu 20-åriga Amanda Rudelius var hur hon likt Lars Gustafsson kombinerade intresset för vetenskap med existentiella och personliga frågor i sin prosa och poesi.

Amanda Rudelius blev världshistorisk när hon den 17 maj förra året tilldelades det allra första Lars Gustafsson-stipendiet. Foto: Kenneth Hudd

Under året som gått har hon fortsatt att utforska den kombinationen. Nu till sommaren har Amanda Rudelius skrivit sin första roman, en thriller som utspelar sig i framtidens Kina och handlar om högst aktuella frågor kring miljöproblem, utsläpp och luftföroreningar.

 – Jag började skriva på den redan innan gymnasiet, men när man har skrivit 30 sidor och läser igenom dem och inser att det är för dåligt, så ger man upp och lägger dem åt sidan. Nu har jag fått tid att skriva och är jag snart klar med den tredje omskrivningen av mitt manus. Det jag insett är att det krävs otroligt mycket arbete för att få en roman så som man tänkt sig den, säger Amanda Rudelius.

Amanda Rudelius i en Lars Gustafssons gamla kvarter i Västerås.

Amanda Rudelius har också utmärkt sig litterärt på andra vis sedan stipendieutdelningen förra året. Redan i juni vann hon också Karlfeldtsamfundets uppsatstävling Ungdomens Karlfeldtspris och tilldelades 6 000 kronor. Hon har också bjudits in till offentliga sammanhang för att berätta om sitt skrivande och diskutera författande. I mars firade Knivsta bibliotek 90 år och Amanda Rudelius träffade samtala den 75 år äldre författaren och översättaren Carl-Göran Ekerwald för ett samtal inför publik om skrivande och läsning.  

Förra våren tog hon studenten och under hösten har Amanda Rudelius arbetat i en bokhandel. Nu i vår har använd stipendiesumman på 50 000 kronor att äntligen bli klar med sin första roman. De senaste tre månader har hon ägnat åt att skriva på heltid.

– Förhoppningsvis blir jag nöjd med texten till sommaren och jag har bestämt mig för vilka förlag jag ska skicka manuset till.

Amanda Rudelius har använt stipendiesumman på 50 000 kronor till att få tid att skriva sin första roman.

I höst börjar hon läsa på universitetet. Precis som Lars Gustafsson, som genom ett stipendium kunde bege sig som 18-åring till England för att studera i Oxford, söker sig Amanda Rudelius utomlands. Hon har kommit in på båda de två miljövetarutbildningar hon sökt till på universiteten i Edinburgh och Saint Andrews i Skottland. Som tur är kommer hon inte heller hindras av Brexit, Storbritanniens utträde ur EU. 

– Det är mer väletablerade utbildningar än de motsvarande som finns i Sverige och jag vill studera på engelska. De som börjar läsa i år och nästa år kommer trots Brexit att få sina utbildningar betalda.

Mer läsning

Annons