Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amanda Rudelius tilldelades det första Lars Gustafsson-stipendiet

Amanda Rudelius är den första att tilldelas VLT:s Stipendium till Lars Gustafssons minne. På trappan in till VLT-huset ägde utdelningsceremonin rum, när hon fick stipendiet på 50 000 kronor.

– Det känns jätteroligt, jag trodde inte att jag skulle få det eftersom det var så många som skickade in bidrag, säger hon.

Annons

Amanda Rudelius, 19 år från Knivsta.

Stipendium till Lars Gustafssons minne är ett gemensamt initiativ av VLT och Lars Luttropp, tidigare kommunalråd i Västerås och ledare för Västeråsmoderaterna. VLT:s chefredaktör och stipendiestiftelsens ordförande berättar om stipendiet.

– Lars Gustafsson började sin skrivarbana på VLT en gång i tiden. Det känns mycket fint att vi kan hedra hans minne med detta ärliga stipendium. Det känns också fint att VLT genom stipendiet kan uppmuntra unga talanger som verkar i Lars Gustafssons anda. Det här är helt enkelt stort på alla sätt, säger Daniel Nordström.

Stipendiet instiftades med anledning av att Västeråssonen Lars Gustafsson gick bort 79 år gammal den 2 april förra året. Han föddes och växte upp i Västerås och blev under sitt liv en världsberömd och internationell prisad författare, poet och filosof och gav ut uppemot hundra verk.

Det var just ett stipendium som 1954 gav den då 18-årige Lars Gustafsson möjlighet att bege sig till Oxford för att studera, startskottet för en karriär som skriftställare och intellektuell. Nu över 60 år senare har nu Amanda Rudelius i Lars Gustafssons anda tagit sikte på Brittiska öarna.

– Jag vill spara pengarna för att kunna åka till Skottland och plugga till miljövetare. De har ett jättebra miljöprogram där. Just nu är det gratis att studera inom EU, men eftersom det är Brexit snart så vet man aldrig, så det kan vara bra att ha en buffert, säger hon.

Amanda Rudelius får motiveringen uppläst av VLT:s kulturredaktör Erik Jersenius.

Amanda Rudelius är 19 år gammal och bor i Knivsta mellan Uppsala och Stockholm. Hon har alltid skrivit och har målet att bli författare. Med sin ansökan till stipendiet skickade hon diktsviten ”Jag är en planet”, den Lars Gustafsson-inspirerade novellen ”Sensommarsmärta” och den mystiska science fiction-kortromanen ”Där jag bor”.

Stipendiet tilldelas årligen en ung skribent mellan 16-21 år som verkar i ”Lars Gustafssons anda”. VLT:s kulturredaktör Erik Jersenius är ordförande i stipendiejuryn som har läst de 120 ansökningar till stipendiet som skickats in från Skellefteå i norr till Malmö i söder. Han förklarar varför just Amanda Rudelius fått stipendiet.

– Amanda stack tidigt ut i våra diskussioner. Hon skriver på ett väldigt underfundigt, men ändå allvarligt vis, om det riktigt riktigt svåra. I Lars Gustafssons anda väver hon ihop det existentiella och personliga med det vetenskapliga, och förmedlar på så vis både insikter och kunskaper i sin poesi och prosa. Hon rör sig också obehindrat över en väldig genre- och stilmässig bredd, precis som Lars Gustafsson. Vi juryn är övertygade om att Amanda har en lysande framtid som författare, säger Erik Jersenius .

Agneta Blomqvist berättar om Lars Gustafsson och hur hans anda syns i Amanda Rudelius författarskap.

Agneta Blomqvist, Lars Gustafssons maka, sitter med i stipendiejuryn. Hon berättar under kvällen om hur hon ser likheter mellan Lars och Amanda Rudelius författarskap.

– Lars hade en viss humor i sina texter och det ser jag i Amandas texter också, säger hon.

Läs mer:

Hon är den första Lars Gustafsson-stipendiaten

Läs Amandas diktsvit "Jag är en planet" och henne novell "Sensommarsmärta"

Vill du bli vår näste Lars Gustafsson-stipendiat?

Stipendium till Lars Gustafssons minne är ett gemensamt initiativ av VLT och Lars Luttropp, tidigare kommunalråd och ledare för Västeråsmoderaterna.

En ung person mellan 16 och 21 år, som utmärkt sig inom kulturområdet och verkar i Lars Gustafssons anda, kommer årligen på Lars Gustafssons födelsedag den 17 maj att tilldelas stipendiet på 50 000 kronor.

Ansökningar med bifogat alster för stipendiejuryn att bedöma skickas senast 1 mars 2018 till [email protected] eller kulturredaktör Erik Jersenius, VLT, Box 3, 721 03 Västerås

Daniel Nordström berättade under kvällen om stipendiet.

Lars Gustafsson-stipendiets styrelse tillsammans med stipendiaten.

På Amanda Rudelius bord ligger verk av Lars Gustafsson.

Flera profiler från länet och kommunen närvarade under kvällen, däribland Minoo Akhtarzand, landshövding i Västmanlands län.

En fanfar löd både innan och efter stipendieutdelningen.

Mer läsning

Annons