Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna från Fagersta tecknar barnböcker

Anna Södergård kan titulera sig barnboksillustratör. I barnboken ”Lillan och Loke: Fiskeoturen” har hennes konstanta ritande kommit i tryck.

Annons
Anna Södergård har illustrerat barnboken Fiskeoturen som kom ut i år. Nu ser hon fram emot att teckna nästa bok.

Många artister och konstnärer finner sin passion efter att ha provat sig fram. Anna Södergård däremot lämnade aldrig sin.

– Jag tror att jag aldrig riktigt kom ur den här tecknande fasen som andra barn gör. När de andra ledsnade på tusch och papper så gjorde jag inte det, säger Anna Södergård.Vägen till att medverka i en barnbok som ges ut av ett förlag var krokigare än så. För även om Anna Södergård gillade bild som barn så såg hon inte det som ett ämne som skulle leda till utbildning eller jobb.

I stället studerade hon i Linköping och tog en magisterexamen i personal- och arbetsvetenskap. Efter en kort vända ut i arbetslivet återvände hon till universitetslivet.

– Nu tror jag att jag har hittat rätt, säger Anna Södergård.

De fyra senaste åren har hon arbetat på Chalmers som studieadministratör. Men på möten började hennes barndomshobby göra sig påmind igen.

– Tittar man på mina mötesprotokoll från mötena vi har på jobbet så är det väldigt få ord och väldigt mycket figurer och teckningar i kanterna. Jag insåg efter ett tag att mina kollegor tittade mer på vad jag ritade i blocket än vad de lyssnade på mötena, säger Anna Södergård.

För att inte störa sina kollegor har hon minskat på tecknandet under mötena. Men efter påtryckningar från vänner så kändes det som att det var dags att göra något av ritandet.

– I juni tog jag mig i kragen och samlade ihop allt material i en portfolio och skickade ut det till alla förlag jag hittade, säger hon.

I höstas hörde författaren Staffan Karlsson av sig. Förlaget Idus hade skickat honom Annas teckningar och han nappade. Tillsammans började de arbeta fram illustrationerna.

– Han gav mig fria händer. Jag frågade vad han hade tänkt sig och sen sa han vad han ville ha och så ritade jag. Vi har tur att vi båda har ganska lika smak. Vi båda växte upp och läste seriealbum, så vi tycker om de här uttrycksfulla figurerna med stora ögon, säger Anna Södergård.

För henne har tecknandet blivit hennes nattjobb även om hon också gillar sitt dagjobb.

– Jag tycker att dygnet kunde ha lite fler timmar, men än så länge går det bra, säger hon.

Framöver är nästa bok, i vad som är tänkt att bli en serie om flera böcker om Lillan och Loke, på gång.

Banden hem finns kvar. Både Annas mor och bror arbetar i Fagersta.

– Alla mina referenser går till Fagersta på något sätt, det är hemma för mig. Men jag bor i Göteborg och är väldigt förtjust i den här staden, säger hon.

Lillan och Loke. -Vi tycker om de här uttrycksfulla figurerna med stora ögon, säger Anna Södergård om hur hon och författaren Staffan Karlsson kom fram till hur figurerna skulle se ut.

Mer läsning

Annons