Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arja tar sig an den svenska visan

Arja Saijonmaa har sedan hon 1979 sjöng sig in i svenskarnas hjärtan med “Jag vill tacka livet” fortsatt att fängsla publiken. I kväll gästar hon Kulturhuset Korpen i Skinnskatteberg.

Annons
I kväll, 6 februari, gästar sångerskan Arja Saijonmaa Folkets hus Korpen i Skinnskatteberg. Tillsammans med sin pianist Petri Somer bjuder hon på en blandad repertoar från hela sin tid som folkkär artist.

– Musiken ger oss alla tillhörighet i en tid där det finns så mycket isolering. Det ger mig mod att stå kvar på scenen för jag känner att jag kan bidra med något i vår tid, säger Arja Saijonmaa.

På detta tema anspelar hennes egna och personliga låttext Min ensamhet.

– Jag har fått kraftiga reaktioner på att jag sjunger om ensamhet som en positiv kraft. Det är tragiskt om ensamheten är påtvingad men jag behöver den för att förnya mina tankar. Den finns där bredvid mig hela tiden som en vän och egentligen handlar det om att bli vän med sig själv, säger hon.

Trots att Arja Saijonmaa pratar snabbt kommer orden just så där tydligt och intensivt som är så karaktäristiskt för hennes sång.

Lasse Holms Högt över havet och chilenska Violeta Parras Jag vill tacka livet har gett Arja Saijonmaa en självklar plats på den svenska scenen.

Hennes signum är att tolka stor utländsk musik på svenska. Därför är det Jag vill tacka livet som representerar henne bäst av de två hitarna. Hon har haft ett nära samarbete med Mikis Theodorakis och varit framgångsrik med finsk musik på svenska, bland annat Ljuvliga ungdom.

– Jag tror att finnar kan känna en stolthet över att deras hemlandstoner också har blivit svenska.

Men på det nya albumet ger hon efter för sin längtan att tolka den svenska visan.

– Jag har plockat det bästa av Taube som passar att sjunga för en kvinna. Damen i svart är min favorit. Den är inte så sliten och ger utrymme för tolkning.

Arja Saijonmaa har synts i både Let’s dance och Stjärnorna på slottet. Och få har nog missat bygghandelreklamen där hon rider tillsammans med den finske skådespelaren Jarmo Mäkinen på en björn.

– Jag tar allt det där med en nypa salt och gör bara saker där jag kan vara mig själv. Det är viktigt att hålla sin profil trovärdig men kanske är det svårt i dagens värld när det handlar om att underhålla på diverse sätt.

Nu senast medverkade hon i tv-programmet Lyckliga gatan.

– Det var viktigt eftersom jag fick presentera mig som sångerska.

I år planerar Arja Saijonmaa för konserter med Mikis Theodorakis musik med anledning av hans 90-årsdag. Inför framtiden finns tankar på fler album och kanske en krogshow.

Men närmast ser Arja Saijonmaa fram emot Skinnsskatteberg nu på fredag där hon bjuder på en bred repertoar tillsammans med sin allsidige pianist Petri Somer.

De hoppas på ett intimt musikaliskt möte med publiken.

Mer läsning

Annons