Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arne Dahl serverar spänning på hög nivå

BOK: Mörker och kyla tvinnas ihop med den fängslande intrigen i Arne Dahls ”Inland.” Där hamnar teamet Sam Berger och Molly Blom i en labyrint av villospår och falska identiteter.

Annons

Arne Dahls nya

När Sam Berger vaknar vet han inte var han är. Det enda han uppfattar är att han är omgiven av snö, i ett ödsligt landskap. Det är parhästen Molly Blom som fört honom dit, till en undangömd stuga i Padjelanta. Där ska de påbörja ett hemligt uppdrag, som kretsar kring ett gammalt mordfall och ett mystiskt brev från en rättshaverist. Sam Berger är på sin vakt när de söker upp brevskrivaren, men det hjälper inte. Plötsligt har de dragits in i en malström av oväntade och våldsamma händelser.

Läs mer: Fler bokrecensioner finns att läsa här

Under pseudonymen Arne Dahl har Jan Arnald etablerat sig som en av våra främsta spänningsförfattare, med sina komplicerade intriger och sitt väl utmejslade språk. Förra året inledde han en ny serie spänningsromaner med ”Utmarker”, där han presenterade poliserna Sam Berger och Molly Blom. Nya ”Inland” tar vid där ”Utmarker” slutade, mitt i dramatiken och osäkerheten kring vad som egentligen hände och vem som jagar vem. I böckerna om A-gruppen och Opcopgruppen har Arne Dahl/Jan Arnald rört sig i internationella miljöer, med komplexa intriger kring aktuella samhällsfrågor. Berättelserna om Sam Berger och Molly Blom har en helt annan karaktär. De är hårt koncentrerade kammarspel, där sökarljuset riktas mot relationer, minnen och identitet.

Sam Berger brottas med sin egen bakgrund, med fragmenten som jagar honom och osäkerheten kring vad som egentligen hände. Hur skulden ska fördelas. I "Inland" är han själv ett jagat byte, när han söker svar på vem som ligger bakom en serie mord på unga kvinnor. Och hur är det med Molly Blom? Kan han lita på henne?

Snön, kylan och det vidsträckta landskapet blir också en del av intrigen när Berger och Blom färdas längs inlandsvägen, in i ett växande mörker.

Jan Arnald/Arne Dahl vet hur spännings byggs upp. Och hur villospår läggs ur. I "Inland" planterar han trådar, lägger ut fallgropar och skapar en krypande känsla av osäkerhet, när dramatiken ökar.

Sam Berger jagar en mördare med oskarpa konturer, en skugga ur det förflutna som han och Molly Blom är nära att fånga, men som gång på gång glider undan och byter skepnad.

Det är elegant konstruerat, dessutom berättat på ett språk som toppar det mesta i genren. Arne Dahl/Jan Arnald serverar snygga dialoger, vassa miljöskildringar och eftertänksamma reflektioner, som han kryddar med en torr, nedtonad humor som lättar upp mörkret.

Så slutar det precis som i "Utmarker". I en cliffhanger, där Sam Berger får jaga vidare i mörkret. Och det inre landskapet.

LITTERATUR

Arne Dahl

"Inland"

(Albert Bonniers förlag)

Annons