Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bibliotekariens tips till hängmattan

Här tipsar bibliotekarien om sommarläsning. Inte det typiskt skönlitterära, det föredrar i alla fall Armi Näre-Bengtsson.

Annons

För många innebär sommaren tid för läsning. För Armi Näre-Bengtsson, på Fagersta stadsbibliotek, har läsning alltid varit en stor del av hennes liv. Och att vara bibliotekarie tycker hon passar henne perfekt.

– Jag är väldigt nyfiken och vill få reda på saker. Så för mig har det alltid varit bäst att läsa och ta reda på information så, säger hon.

Läs mer: Fyller sommarlovet med fantasi och konst

En av böckerna som Armi vill tipsa om i sommar är Vårt matematiska universum: mitt sökande efter den yttersta verkligheten, skriven av Max Tegmark.

– Jag vill lyfta fram och tipsa om den här boken eftersom den avspeglar universum och fysik på ett annorlunda sätt. Den skapar intressanta tankemönster, säger Armi Näre-Bengtsson.

Hon vill också tipsa om Neurodesign: inredning för hälsa, prestation och välmående, av inredningsdesignern Isabelle Sjövall och hjärnforskaren Katarina Gospic. Den behandlar hur hjärnan fungerar i olika miljöer. Och att vårt mående påverkas utifrån miljön runt omkring.

– Det är nog första gången jag hört talas om en bok som blandar heminredning och hjärnkunskap. Det fick mig att bli intresserad. Och jag vill lyfta fram det som folk inte känner till, säger Armi Näre-Bengtsson.

Just sommarläsning är ingenting som är speciellt för Armi. Hon läser året om. Skillnaden på sommaren är att hon gärna lägger sig på stranden och läser. Men annars läser hon året runt och tycker att de flesta böcker går att läsa oavsett årstid.

– Det finns säsongsbaserade böcker, om typ skridskor eller julen. Det kanske man inte ska läsa mitt i sommaren, men annars fungerar det mesta, säger hon.

Armis favoritböcker är inom populärvetenskap. En kategori som inte alls toppar utlåningslistan. Där toppar i stället skönlitteratur. Högst upp på topplistan ligger Sjuka själar av Kristina Ohlsson.

– Listan visar vad folk lånar och nästan alltid har lånat. Nämligen skönlitteratur. Därför vill jag lyfta fram vetenskapen, så att sådana böcker kanske lånas mer, säger Armi Näre-Bengtsson.

Även fast böckerna Armi tipsar om till största delen är populärvetenskap, så menar hon att det inte är ett hinder för att ta med sig böckerna ut till hängmattan i sommar.

– På sommaren har de flesta mer tid att fundera över vad som faktiskt står i böckerna.

När det svenska sommarvädret bjuder på regn ökar samtidigt utlåningen på biblioteken. Men trots att Armi är glad för antalet besökare under molniga dagar, så tror hon inte utlåningsstatistiken skulle bli dålig om solen kände för att titta fram ibland.

– Visst, folk orkar inte gå hit om det är för varmt. Men det räknar vi inte med heller. Vi har många besökare även under sommaren, så solen får gärna skina ibland, säger Armi.

Läs också: Arne ger ut ny bok om lokalhistoria

Fagersta stadsbibliotek mest utlånade böcker skiljer sig från böckerna Armi tipsar om. Det är skönlitteratur som fyller hela listan. Här är topp tio i utlånade böcker.

Mer läsning

Annons