Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Böcker: Hårda paket är aldrig fel – här är författarnas bästa tips på julens böcker

Barnböcker om flyktingar, litterära brev eller inblick i finansvärlden? En hård klapp kan rymma precis vad som helst. Här är författarnas egna tips på de bästa böckerna att ge bort i jul.

Annons

Malin Persson Giolito:

"Dramatikern Malin Lagerlöfs skarpa, osentimentala, välskrivna berättelse om tiden efter makens plötsliga död, 'Dagbok från ditt försvinnande'. Den är inte bara en av det här årets stora läsupplevelser för mig, den kan dessutom lära oss mycket om hur man bemöter någon som sörjer. Kanske låter det som en julklapp i deppigaste laget, men det är i första hand en hoppfull bok."

Anna Arvidsson:

"De böcker som jag har gett bort flest gånger de senaste två åren är Anna Jakobsson Lunds dystopiska trilogi om Systemet – 'Tredje principen', 'Aldrig ensamma' och 'Enda vägen'. Jag testläste manuset och föll för karaktärerna, miljöerna, tankarna bakom och drivet i språket. Jag gav bort 'Tredje principen' till släkt och vänner och alla, oavsett ålder och läspreferenser, fastnade. När den sista delen kom nu i september hade jag en tung väska med mig hem från Bokmässan i Göteborg."

Theodor Kallifatides:

"Jag rekommenderar Joris Luyendijk 'Simma med hajar', om man vill se hur finansvärlden fungerar. Den är inte akademiskt skriven utan som ett livligt reportage."

Kristina Sandberg:

"Amerikanska Lucia Berlins 'Handbok för städerskor' – en fantastisk novellsamling som med skimrande vemod, humor och en språklig självklarhet skildrar alkoholism, överlevnad och komplexa familjerelationer i USA och Sydamerika.

Skarpa Jamaica Kincaid är också aktuell med tre titlar på Tranans förlag. Den vindlande romanen 'Se Nu Då' om en skilsmässa, förlorade paradis och tidens gång, men läs gärna också återutgivna 'Min mors självbiografi' och 'En liten plats' som på olika sätt berör de spår och sår som kolonialismen orsakat Karibien och människorna där."

Lina Wolff:

"Jag skulle rekommendera argentinska Samanta Schweblins 'Räddningsavstånd' som kom på Albert Bonniers förlag i höstas. Jag hade glädjen att översätta den och är fortfarande imponerad av Samantas sätt att sy ihop denna mardröm i feber och modersrädslor. En bra bok att läsa på julen när man har sina nära och kära nära, för man förstår verkligen vilken ynnest det är att ha det. Mycket snyggt och konstnärligt argentinskt berättande och helt omöjlig att lägga ifrån sig."

Charlotta von Zweigbergk:

"Fredrik Backmans bok 'Björnstad' har jag just läst och den var fantastisk. Skrattade högt men grät också. Den innehåller moraliska tankenötter och allt är underbart välformulerat."

Inger Edelfeldt:

"Jag rekommenderar den nyutgivna svenska översättningen av Emily Dickinsons brev 'Emily Dickinson, Brev 1', för att den ger en livlig inblick i både poetens tankevärld och liv, och i tidsandan (artonhundratalets mitt och framåt). Breven har getts klurig och kongenial svensk språkdräkt av Lena Karlin och det finns också i boken en inledning av Dickinsonexperten Josefin Holmström. En unik liten inspirationsplats att landa på i nutidsbruset. Två till ska följa."

Negra Efendic:

"'Åka buss' av Henrik Wallnäs och Matilda Ruta. Hur talar vi med våra barn om krig och flykt? Den här boken är ett utmärkt sätt att ta upp ämnet. Den handlar om att lämna det trygga och ge sig iväg mot något okänt. Färden skildras genom ett barns ögon och illustrationerna skapar en stämning som leder till eftertanke. Det är en omsorgsfull skildring som passar även små barn. Framförallt är det en viktig bok."

Jonas Karlsson:

"Linn Ullmanns 'De oroliga', som jag precis har läst. Jag tänkte hela tiden på om jag skulle tycka att den var lika intressant om den inte handlade om Ingmar Bergman. Och jag kom fram till att jag skulle det, den var väldigt spännande, intressant och välskriven. Så den tipsar jag gärna om."Elin Swedenmark/TT

Annons