Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äkta känslor om svåra villkor

Micke EvhammarSju dagar i majOrdfront

Annons

ROMAN. Man kan klassificera ”Sju dagar i maj” som en samtida arbetarskildring med ett angeläget budskap. Det låter kanske inte så intressant men jag kan lova att Micke Evhammars bok om sju innehållsrika dagar på ett bygge i Stockholm har gett mig mycket att fundera över.

Vi får följa fyra byggnadssmeder både på arbetsplatsen och även på fritiden. Vardagen präglas av en stark gemenskap och yrkesstolthet som också kantas av otrygghet och stress. Inhyrd arbetskraft, tidspress och uppsägningar är vanligt.

Dialogen är rå men hjärtlig och känns trovärdig men efter ett tag tröttnar man på alla beskrivningar av arbetsproceduren. För mig som är helt obekant med miljön så blir det lite färglöst och opersonligt.

Allra bäst är kapitlen som beskriver vardagen utanför bygget. Att läsa om Björn J:sons ständiga smärta som är värst på nätterna och där bara starka piller hjälper är nästan plågsamt. Den ensamstående pappan Johan med sin förståndshandikappade dotter Emma är också ett öde som berör.

Micke Evhammar debuterade 2009 med ”Thick as a brick” och har dessutom gett ut ” Med Gud på vår sida”( 2011). I ” Sju dagar i maj” finns det lite språkliga och stilmässiga kantigheter som stör men det uppvägs av det äkta engagemanget och gestaltningen av en nutida arbetares känslor och villkor.

Mer läsning

Annons