Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ambitiöst arbete om bokbålen

Anders RydellBoktjuvarna  – Jakten på de försvunna bibliotekenNorstedts

Annons

DOKUMENT. Vid midnattstid den 10 maj 1933 tågade tusentals unga nazister med facklor i händerna nedför Unter den Linden i Berlin och tände ett stort bokbål. Misshaglig litteratur skulle förstöras. Hitler proklamerade att det skrivna ordet kunde vara farligt för regimen. Det visar vilken makt han tillskrev författare och deras verk.

Anders Rydell, kulturchef för Hallpressens tidningar, berättar i ”Boktjuvarna” hur nazisterna plundrade och förstörde offentliga bibliotek och privata boksamlingar. Det var en oersättlig kulturskatt som gick förlorad. Det verkar inte heller ha funnits någon systematik i förödelsen. Det mesta förstördes eller skingrades, men en hel del sparades också. På sina håll byggde man upp stora samlingar av stulen litteratur för specifika ändamål. Så skapades  till exempel ett stort bibliotek för studier av ”rikets fiender” och ”Institutet för forskning kring judefrågor” hade över 40 000 band av judisk litteratur.

Anders Rydells bok är ett ambitiöst arbete med en föredömlig notförteckning och texten innehåller en hel del insprängda avsnitt som berör. Att han brinner för sitt ämne går inte att ta miste på. Men författaren skulle ha komprimerat och redigerat sitt material mera kraftfullt. Mycket kunde ha utgått och det hade också varit lämpligt med små korta sammanfattningar här och var för att underlätta för läsaren att se helheten.

Mer läsning

Annons