Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Annorlunda om kärlek, liv och död

Mark HenshawSnökimononÖversättning: Ing-Britt BjörklundMassolit förlag

Annons

ROMAN. Om du vill se ditt liv måste du titta på det genom någon annans ögon.

Pensionerade kriminalkommissarien Auguste Jovert har fått besök i sin Paris-lägenhet av sin nye granne den japanske juridikprofessorn Tadashi Omura. Han har något att berätta.

Han har mycket att berätta visar det sig. De har mycket att berätta för varandra kanske man snarare skulle säga.

För den här boken är precis som de japanska eller kinesiska pussel som Omuras pappa älskade så högt och som Omura berättar om vid sitt första besök. Mängder av bitar, alla i olika form.

I faderns Japan var pussel inte en leksak utan ett sätt att begrunda tillvaron. Det fanns ett oändligt antal lösningar. Lösningar som kanske motsäger varandra.

Och så kommer vi in i berättelsen, eller snarare berättelserna. Det är livshistorier som knyts ihop eller sprids. Vems är barnet egentligen? Och vem är fadern eller modern?

”Det finns tillfällen i ens liv då det händer saker som gör att man aldrig blir densamma igen.” Det är kärlek och hat, liv och död, svek. Det är mycket livsfilosofi, många bitar som ger sanningen – ibland. Det är före den nya tekniken, en tid där brev och handlingar spelar en stor roll. Vi är i Paris, i Japan och i Alger.

Man får läsa och läsa om och begrunda.

Annorlunda är det minsta man kan säga.

Mer läsning

Annons