Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att utnyttja kriget som försörjning

Emanuel SideaMannen från HaremNatur Kultur

Annons

REPORTAGE. De börjar bli många, böckerna och reportagen från krigets vardag från Afghanistan, från Syrien och från många andra fasans arenor.

I höstas kom den intensiva, mardrömslika, men litterärt njutbara reportageboken ”Resan in i tomheten” av Samar Yasbek.

Ett helt annat reportage från Syrien är frilansjournalisten Emanuel Sideas bok ”Mannen från Harem”.

Under tre år 2012-2015 har han gjort massor med djupintervjuer med de som dragits in i kriget eller aktivt sökt sig dit. Vad är deras bevekelsegrunder och hur ser deras vardag ut?

Det är framförallt i gränsområdet mellan Turkiet och Syrien, som han hittat sina intervjuoffer och han har vävt ihop många vittnesmål till en ganska sammanhängande bild.

En intervjuad är en avhoppad general i syriska armén, men huvudpersonen är mannen från Harem, Saif, en syrisk ung man som läste filosofi, men inte fick råd att fortsätta sina studier när kriget bröt ut.

Liksom många av sina kamrater såg han orättvisorna i samhället och tog ställning mot regimen och fängslades och torterades.

Av en tillfällighet blev han ombedd att smuggla in utlänningar, som ville strida i Syrien. Det var ett farligt uppdrag men bra betalt. Han kunde få flera tusen dollar för en enda resa och plötsligt hittade han ett sätt att försörja sig och familjen på.

Plötsligt fick han uppdrag att smuggla jihadister från många olika stridande grupper som al Nusra och ISIS och andra grupperingar, som inte bara slogs mot regimen utan också sinsemellan.

Saif värjer sig mot sina skuldkänslor och vetskapen om att han bidrar till mördandet och terrorismen. Han känner sig tvingad att fortsätta för att försörja sin familj och på grund av risken att själv bli ett offer om han slutar hjälpa dem. Först när hans lillebror kidnappas och han tvingas betala en stor del av vad han tjänat på smugglingen, inser han att han måste sluta. Han vet inte vilken av grupperna som ligger bakom.

Varken berättaren Saif eller författaren kommer med moraliska pekpinnar. Det är ett strikt återgivande reportage man läser med stort intresse och som ger en otäck men nödvändig inblick i vardagen för de som aktivt medverkar till terrorn. För många är kriget och terrorns uppdrag de enda möjligheterna att försörja sig på och rädslan är ofta drivkraften. Smugglarna står oftast utanför terrorgruppernas nätverk, som är de som organiserar och rekryterar jihadister via kontaktmän i moskerna i utlandet.

Mer läsning

Annons