Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Även monster kan bli sjuka

Mats WänbladMysis är sjuk Rabén Sjögren

Annons

Från 5 år. Om det finns monster i böcker för yngre läsare ska de vara snälla. Bara att det finns spöken, varulvar eller vampyrer räcker för att det ska vara spännande och lite läskigt.

Boris i Mats Wänblads serie om familjen Monstersson liknar mest en blandning mellan en frankensteinare och en zombie. Hemma hos honom är alla lite speciella. Boris bästa vän Ebba är en helt vanlig tjej som gärna hälsar på Boris i hans skräckslottsliknade hem. Pelle Forsheds färgglada illustrationer är härliga med sina många mysrysliga detaljer. De bjuder på en rad roliga överraskningar.

Boris har ett djur som heter Mysis. Han påminner om en blandning mellan varg och krokodil. En dag när Ebba kommer hem till Boris är Mysis sjuk. Fastän Ebba studsar med sin fina röda boll framför nosen på Mysis reagerar han inte.  Därför tar de Mysis till veterinären. Det visar sig att Mysis svalt Boris mammas handväska.

”Mysis är sjuk” är den sjunde boken om familjen Monstersson. Den läsvänliga typografin med endast några textrader per sida har gjort serien populär hos nybörjarläsare. Språket är lakoniskt kortfattat medan bilderna tar ut svängarna.

Boken avslutas med en rolig detalj som gör att man funderar vidare. Mysis ligger i sin hundkoja. Framför honom ligger Ebbas röda boll. Munnen är öppen och bollen farligt nära. Vad kommer att hända?

Mer läsning

Annons