Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bengtzon gör en förutsägbar sorti

Liza MarklundJärnblodPiratförlaget

Annons

SPÄNNING. Verkligheten med kvinnomord, näthat och misshandel kommer kusligt nära när jag läser Liza Marklunds senaste bok ”Järnblod”.

Detta är hennes elfte och sista bok med journalisten Annika Bengtzon som huvudperson. Det är många trådar som ska knytas ihop, och det är en fördel om man har läst hennes tidigare böcker i serien.

Annika Bengtzon, reporter på tidningen Kvällspressen, har det tufft. Papperstidningen ska läggas ned och gamla ouppklarade mord ligger och skaver. Dessutom ska logistiken med den nya familjen, hennes före detta man och den åldrande mamman klaffa. Nu har också hennes syster Birgitta försvunnit och det kommer sms med rop på hjälp. Det blir bara för mycket och Annika behöver psykologhjälp för att reda ut sitt trassliga liv.

Alla Liza Marklunds böcker är spännande och språket är elegant välformulerat. Hon gör alltid en grundlig research och det hela blir därför mycket trovärdigt. Inte minst beskrivningen av tidningsnedläggningen där alla reportrar ska säga upp. Bra skildrat är också Annika Bengtzons svårighet att få ihop privatlivet med yrkesambitionen.

 En styrka i boken är personskildringarna. Brottslingarna framställs nyanserat som i många stycken vanliga människor med samma ambitioner och drivkrafter som de flesta. Men med en viktig skillnad. De använder våld för att få makt. En otäck typ är också den utåt sett välanpassade Thomas, som under täcknamnet ”Gregorius” skriver avskyvärda inlägg på nätet.

Trots att det är en komplicerad handling så är det ganska lätt att hänga med. Tyvärr så blir det hela en aning förutsägbart. En sliten och ofta använd deckarintrig som handlar om en förväxling av några kriminella tvillingbröder drar ner innehållet. Epilogen där vi får möta Annika Bengtzon som ny chefredaktör för Kvällspressens webbupplaga är inte heller så övertygande. Att hon dessutom är gravid och adopterar systerns barn verkar lite osannolikt. Det är som om Liza Marklund i denna sista del vill ge henne en hedersam sorti.

Liza Marklund är en mycket framgångsrik och kritikerhyllad författare, både i Sverige och internationellt. Med ”Järnblod” avslutar hon en deckarserie som har sålts i mer än 15 miljoner exemplar över hela världen.

Jag hade väntat mig en mer överraskande och oförutsägbar handling som hade lämnat ett större avtryck.

Nej, nu är det inte bara Kvällspressen utan också serien med Annika Bengtzon som har gjort sitt!

Mer läsning

Annons