Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debuten håller inte hela vägen

Nils MårtenssonKarl Davidsson jordens undergångType and Tell

Annons

DEBUTROMAN. Hur skulle vi reagera om en stor komet var på väg att träffa vår planet och utplåna hela mänskligheten? I Nils Mårtenssons debutroman ”Karl Davidsson och jordens undergång” hotas mänskligheten av detta fasansfulla scenario.

När dataingenjören Karl Davidsson en morgon lyssnar på nyheterna får han höra att julhandeln slår nya rekord och att en komet är på väg till jorden. Utan att rucka på sina rutiner kommer han i tid till jobbet. Där väntar nya överraskningar. Kontoret är helt tomt. När han går hem möts han av idel vänliga människor som alla verkar ha förändrats till det bättre.

Det apokalyptiska temat är inte något nytt inom litteraturen. Redan 1938 publicerade Nils Ferlin dikten ” Den stora kometen”. Tanken på Domedagen gör människorna ödmjuka och generösa, man bugar för fattighjon och ”vägde rätt i handelsbon i nästan fjorton dagar.”

Det intressanta med denna bok är den ingående och klarsynta skildringen av dataingenjören Karl Davidssons upplevelser. De första hundra sidorna är spännande. Men sedan kommer ett helt obegripligt kapitel om en campingutflykt och nu verkar det som om Nils Mårtensson helt har tappat greppet.

Avslutningen känns bara som ett obegripligt påhäng. Nej, det krävs ett mer genomtänkt manus för att ge ut en bok som håller hela vägen.

Mer läsning

Annons