Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det man inte kan och får prata om

Henry BronettKaddish – historietterBokförlaget Langenskiöld

Annons

NOVELLER. Henry Bronett är en mångsidig man. Han har varit skådespelare i ett tiotal filmproduktioner, cirkusdirektör och författare av kokböcker, poesi och barnböcker.

Ordet kaddish står för en hyllning till Gud, som den anhörige till en avliden  ägnar sig åt elva månader efter dödsfallet. Men boken ”Kaddish” är knappast en hyllning till vare sig Gud eller de avlidna eller levande föräldrarna.

Det är korta berättelser, noveller eller inblickar i vardagsliv och samtal runt middagsbordet i judiska familjer. Det är samtal som ska påbörjas eller som inte blir av. Det är kontakter mellan son och mor och far, som hindras av det outsagda, det man inte får tala om, döden eller koncentrationslägren eller det som  föräldrarna grälar om.

Med stor känslomässig inlevelse och ett poetiskt språk berättar han i historietten ”Notblad” om hur Ermin, den framstående pianisten, aldrig lyckades tillfredsställa sin mor, det svarta monstret Jetta, och hur han tidigt fick en helt annan egentlig mor i sin pianolärare. Här liksom i flera av de andra novellerna är sökandet efter identitet, bekräftelse och godkännande de bärande elementen.

Ofta griper historierna tag, men ibland blir de övertydliga och överlastade. Hur som helst är det en intressant bekantskap, där de ständigt återkommande judiska inslagen kunde fått tydligare plats.

Mer läsning

Annons