Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dikter skrivna mitt i steget

Eva StrömOch morgonen redan stark och vaken omkring digBonniers

Annons

POESI. Åtskilligt i Eva Ströms nya diktsamling kan föra tanken till ett resereportage. Poeten är noga med att ange namn på gator, kyrkor, kaféer, torg, slott och städer.

I en dikt hamnar hon i en affär som säljer färska dadlar och kardemumma-te och kommer att tänka på hur våra blodkroppar vandrar i kroppen. Det sista, den där svängen, är oväntad. Det finns rätt många sådana korsvägar i dikterna.

Det finns genomgående många bilder, ofta rätt hårt stoppade med sensuella intryck och oväntade detaljer. Det finns också mängder av nyord. Ibland kan de där konstruktionerna verka lite överlastade.

Språket i Eva Ströms senaste roman, hade ett nästan fysiskt drag, tyckte jag, som om orden vore ben och muskler i en kropp. Och jag får samma känsla när jag läser dikterna i den nya samlingen.

En svit kallas lunchdikter, en annan med ”imaginära bilder” innehåller ett par kyrkogårdsdikter. I en rad poem skymtar berömda författare.

Texterna innehåller ofta en liten scen som lätt kunde byggts ut till en novell, kanske är det noveller. Det finns under alla omständigheter mycket episkt gods i de här dikterna.

Mycket verkar skrivet i steget, det är en sorts flanörpoesi. Många dikter skildrar det svåra lidandet ute i världen.

När jag läser om samlingen kommer det där lidandet närmre.

Mer läsning

Annons