Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dramatiskt om en rysk spion

Matti Putkinen och Mikko PorvaliFånge, spion, partisanÖversättning: Heidi GranqvistFischer Co

Annons

KRIGSHISTORIA. ”Fånge, spion, partisan” beskriver ett hisnande levnadsöde.

Det hela utspelar sig i Sovjet, Estland och Finland under andra världskriget. Det är Putkinens två söner som har lämnat över faderns nedtecknade hågkomster till den finske författaren och krigshistorikern Mikko Porvali som har skrivit boken utifrån huvudpersonens minnesbilder.

Det säger sig självt att det kan ha sina risker att från ett sådant material skriva en bok i ”första person”, det vill säga att man själv är den som befinner sig i händelsernas centrum. Det är risk för att texten inte blir levande och verklighetstrogen.

Mikko Porvali lyckas dock bra med detta. Det är bara vid några tillfällen som man får känslan av att handlingen mal på i samma tonläge.

Det är dramatiska och nervkittlande aktioner som Matti Putkinen är inblandad i. Han agerar bland annat som ”desant” (rysk agent som utförde spioneri och sabotage). Ett livsfarligt uppdrag eftersom ”desanterna” vid upptäckt oftast avrättades efter en summarisk rättegång.

Putkinen flydde till Sverige 1945 efter att den sovjetiska säkerhetstjänsten hade börjat visa intresse för honom. Han dog 2001.

Förutom spänning ger ”Fånge, spion, partisan” också en intressant bild av hur Sovjetunionen utbildade spioner för ”vardagsbruk”.

Mer läsning

Annons