Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elegant vandring i ett mörkt landskap

Arne DahlUtmarkerBonniers

Annons

KRIMINALROMAN.  En femtonårig flicka är försvunnen. Kriminalpolisen Sam Berger misstänker att hon är kidnappad av en seriemördare.

Hans chef avfärdar teorin, men Sam Berger är övertygad om att fallet hänger ihop med andra försvinnanden. Och att det är bråttom.

Samtidigt anar han att det är något han inte ser, något han borde förstå och ta till sig.

Under pseudonymen Arne Dahl har Jan Arnald etablerat sig som en av Sveriges främsta spänningsförfattare. Han skildrar ofta en grupp poliser, med tonvikt på lagarbete och inbördes relationer.

Berättelserna har varit komplexa, med trådar som löpt kors och tvärs mellan kontinenterna och ingredienser som maffiavåld och ekonomisk brottslighet.

Med ”Utmarker” inleder han en ny serie spänningsromaner med ett helt annat anslag.

Där intrigerna tidigare rört sig ut i världen, med stark blick för samtidsfrågor, är den nu fokuserad inåt, mot det personliga planet.

Berättelsen i ”Utmarker” är hårt koncentrerad, med de båda poliserna Sam Berger och Molly Blom i huvudrollerna. Ett tätt kammarspel, där fokus ligger på Sam Berger och det han upplever under en intensiv och regntung höstvecka.

Allt utspelar sig från söndag till söndag, då Berger och Blom under stark tidspress tar sig fram till svaret på vad som hänt de försvunna flickorna. Spänningen finns både i de yttre händelserna och i Bergers egna reflektioner, när sanningen börjar gå upp för honom.

Jan Arnald/Arne Dahl är en skicklig deckarförfattare, med en osviklig känsla för spänningsbyggande. Dessutom med ett språk som slår det mesta i genren, med väl utformade dialoger, smarta reflektioner och miljöskildringar där det ständiga regnet förstärker känslan av obehag.

”Utmarker” är en vandring i ett mörkt och skrämmande landskap, där författaren kryddar med ledtrådar ur Sam Bergers förflutna, utan att berätta för mycket. Steg för steg kliver Berger ut ur skuggorna och får konturen av en komplicerad och inte helt sympatisk människa, samtidigt som historien tar nya vändningar.

Så blir Sam Berger och Molly Blom både jägare och jagade i en berättelse, som är fylld av fallgropar, oväntade vändningar och falska identiteter.

Till sist landar ”Utmarker” i en cliffhanger, som skruvar upp spänningen ytterligare några grader.

Det är skickligt genomfört. Skickligt och elegant.

Mer läsning

Annons