Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En älskad bror har blivit jättefet

Lionel ShriverStore brorÖversättning: Johanna SvartströmOrdfront förlag

Annons

Roman. Pandora har alltid sett upp till sin storebror, den framgångsrike jazzmusikern Edison Appaloosa. Men när hon åker ut till flygplatsen för att möta honom känner hon inte igen honom. Den gänglige, snygge pianisten har gått upp hundra kilo och blivit groteskt fet.

Dessutom verkar det som om det mesta har gått snett i hans liv. Han är både hemlös och pank, och flyttar in hos Pandora och hennes familj på obestämd tid.

Den amerikanska författaren Lionel Shriver tar sig an aktuella samhällsfrågor i sina romaner. I uppmärksammade ”Vi måste tala om Kevin ” skrev hon om skolskjutningar, i ”Priset man betalar” borrade hon sig ner i ett haltande sjukförsäkringssystem.

I sin nya roman ”Store bror ” tar hon sig an fetman och vårt komplicerade förhållande till mat. Å ena sidan översköljs vi av kokböcker och recept, å andra sidan förväntas vi vara trådsmala och topptränade.

Romanens andra tema är syskonskap och vilka roller vi spelar i familjen. Shriver är en knivskarp och skoningslös iakttagare av beteenden och samhällsfenomen. Här skriver hon både vasst och humoristiskt om det som händer i Pandoras familj när Edison gör entré och utmanar normerna.

 Slutet är både oväntat och abrupt. Snöpligt, rent av. Men fram tills dess är ”Store bror” både rapp och tankeväckande. Dessutom är Lionel Shriver ofta brutalt rolig.

Mer läsning

Annons