Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En författare med språket i sitt hjärta

Sara LövestamSanning med modifikationPiratförlaget

Annons

Roman. En förtvivlad kvinna. En ständigt rädd man med många problem. Ett försvunnet barn. En undre värld i Sveriges huvudstad.

”Sanning med modifikation” är en bok som man får vara försiktig med. Inte berätta för mycket om. Den lever sitt eget liv. Vad som ska hända på nästa sida är lika ovisst som sanningen.

Aha, tänker man, var det så. Och bläddrar.

Och finner något nytt som man inte väntat sig. Kanske anat men …

Det är en värld fylld av dramatik när Sara Lövestam introducerar sin nya huvudperson Kouplan. Han är flykting från Iran utan tillstånd att leva i vårt land. Han ser poliser överallt. Fruktar vad som kan hända.

Han lägger ut en annons om sig själv som privatdetektiv. Han måste tjäna pengar, är trött på tallrikarna på Azads grill.

Han får napp och det blir ett detektivarbete med många sidor, allt från sexton kissnödiga timmar i ett trapphus i Akalla till märkliga besök i en av huvudstadens största kyrkor.

Som sagt, man vet aldrig vad som ska ske …

Pernillas sexåriga dotter Julia är försvunnen och jakten kan börja.

 Sara Lövestam är en författare med språket i sin hand och i sitt hjärta. I den föreläsning som hon reser runt med i Sverige berättar hon att hon redan som fyraåring uppfann ett eget språk. Det är bara att läsa och njuta av ordens valörer, av kloka och finurliga konstruktioner och – inte minst – hennes förmåga att skriva dialog. En stolpig, tråkig och konstruerad sådan brukar avslöja många författare.

Hon skildrar Kouplans möten med Pernilla med en bredd som kan vara precis så förvirrande som det blir när man egentligen inte vet vad det handlar om. De talar med varandra, förbi varandra. ”Vad menar du egentligen?” Frågorna är många både från honom och från henne. Svaren inte alltid lika klara. Modifikationen …

Han jämför sin egen skräck med hennes, sin egen förlust av familj och vänner. ”Världen är full av försvunna människor”. Var är hans bror?

Han kommer från ett varmt land till ett oktoberkallt Sverige. Om han, som han fruktar, kan bli måltavla för kriminella krafter kan han inte be polisen om hjälp.

Var finns sanningen om än med modifikation?

Det här är första boken om Kouplan av de totalt fyra som författaren utlovat. Jag ser redan fram emot nästa. En lättläst version av Sanning med modifikation finns snart också, skriven av Sara Lövestam. Då heter den ”Flicka försvunnen”.

Mer läsning

Annons