Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En liten bok med stort innehåll

Boken om oss alla - 13 röster om BibelnBibelsällskapets förlag

Annons

Bibeln är världens mest spridda och lästa bok. Men vem läser den i det sekulariserade Sverige? I "Boken om oss alla" skriver 13 kulturpersoner om sin bibelläsning.

Har de något gemensamt? I så fall är det att Bibeln, livet, Gud är större. Vissa brukar Bibeln för att kontrollera andra. Här hör vi 13 röster som läser Bibeln som berikar dem.

Kerstin Ekman berättar om trädet ginko som en metafor för skapelsens komplexitet mot människans monokultur. Maria Küchen skriver om Bibeln som den stora skogen, där kärleken är vägvisare. Torgny Lindgren talar om Bibelns motsägelsefullhet och Guds ”otydbarhet”. Kristian Lundberg ser EU-migranterna som Kristus. För Katrine Marcal bekräftar Bibeln att Gud är här.

Världsturnerande Jenny Petrén hör Bibeln viska: sitt stilla och var ”Guds älskade barn”. Björn Ranelid: ”Gud släpper ned evighetens stege och träder fram i tiden som en människa”. Niklas Rådström menar att Bibelns språk är något annat: ”myt som gestaltar sanningen”. Elisabeth Sandlund skriver om sin omvändelse och Bibeln som en värmekälla. Göran Skytte berättar också om sin omvändelse och om hur flitiga nyläsningar ger nya perspektiv.

Mats Svegfors erkänner att han inte bara får hjälp av Hammarskjöld utan också Schweitzer att läsa Bibeln. Filologen Jesper Svenbro konstaterar att genom pingstundret är alla språk likvärdiga. Det är Nya testamentets ”storartade bidrag till världen”. Michael Östlund berättar hur hans konst stimuleras av bibliska gestalter, som får oss att känna oss själva.

Ofta djupa tankar och ett överdådigt språk.  En liten bok med stort innehåll.

Mer läsning

Annons