Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En människa i en hönas huvud

Sun-Mi HwangHönan som drömde om att flyga. Översättning: Ninni Holmqvist.Norstedts

Annons

ROMAN. Sydkoreanskan Sun-Mi Hwangs Hönan som drömde om att flyga handlar om Knopp som aldrig fått ruva sina ägg och lever instängd i en bur. Författaren släpper alltså in en människa i en värphönas huvud och låter henne upptäcka världen.

Svårigheten ligger förstås i att bibehålla så mycket av hönan att det hela verkar trovärdigt och roande. Men Knopp blir mer människa än fågel, tycker jag; vi möter alltså snarare en person som försöker leva som en höna än en höna som råkar kunna tala.

Knopp lyckas smita från sin bur, ut till djuren på gården. Precis som i människornas värld är de noga rangordnade och Knopp hamnar i botten, under hunden och gräsanden. Hon blir mobbad och utkörd och reder då sina egna nattläger och börjar leva i större frihet än bondens andra djur.

Hennes eviga fiende är den onda vesslan, han är till de flesta konflikterna i berättelsen. Ständigt denna vessla, tänker läsaren till slut.

Knopp kan inte själv värpa längre men hittar ett ägg som hon börjar ruva. Ägget ger upphov till en gräsand. Jag trodde första att romanen kanske var i släkt med Djurfarmen men här finns bara ansatser till politisk kritik. Men egentligen är väl berättelsen en parafras på den fula ankungen, men här är ungen en and, inte en svan.

Andersen hade en fenomenal balans. Trots att hans berättelser var så känslosamma blev de aldrig sentimentala. Men där hamnar Hwang lite för ofta.

Mer läsning

Annons