Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En poesiupplevelse utöver det vanliga

Vivek NarayananLåt varje språk vara främmandeÖversättning och urval: Erik BergqvistWahlström Widstrand – Internationell poesi

Annons

POESI. Ni lyrikläsare ska titta efter en starkt neongrön boken med titeltext i neonorange, "Låt varje språk vara främmande" av Vivek Narayanan, för jag lovar en poesiupplevelse utöver det vanliga.

Den är ett urval av indisk/kosmopolitiske poetens dikter, i fantastisk översättning av Erik Bergqvist och med ett mycket fint efterord av Magnus Halldin.

Narayanan är intensiv, lärd, han har en stark känsla för sitt tamilska ursprung – man känner Indien liksom genom hela boken – samtidigt som det drar fläktar från såväl USA som Sydafrika.

Urvalet kommer från tre samlingar, Universal Beach (2006), Life And Times of Mr S (2012) och The Jewelled Deer (2014) och de tre böckerna representerar olika sätt att skriva och berätta i poesin.

I Universal Beach möter oss dikter som är relativt traditionella iakttagelser, snabba, rappa och vassa och som skuggade av en mörk vinge.

Life And Times of Mr S är en berättelse om samtiden sedd genom gestalten Mr S, som nutiden silas genom. The Jewelled Deer lutar sig mot indisk mytologi, särskilt det stora eposet Ramayama.

Detta verk, med sitt myller av gestalter och gudar korsas med nutiden till en poesi som ser både det moderna och det antika, allt angår alla samtidigt.

Som läsaren finner man sig hålla ett fyrverkeri i handen, och inte ett liten bordssmällare utan en rejäl tårta som inte lämnar en oberörd.

Mer läsning

Annons