Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En rik historia om viktiga möten

Sten RylanderAfrikanska mötenHistoriska Media

Annons

MEMOARER. Han växte upp i Västerås och Uppsala men stora delar av hans liv har handlat om Afrika.

I över 30 år har han arbetat för UD och Sida. Han har varit ambassadör i Angola, Namibia, Tanzania och Zimbabwe. Han har mött alla de stora, även i andra länder i södra Afrika. Men redan i inledningen betonar han en av sina viktigaste insikter från den här tiden: Det handlar om att bredda kontaktytorna och komma ut bland vanligt folk.

Sten Rylanders bok Afrikanska möten – om det han sett och upplevt, glatts åt och sörjt över – är fascinerande läsning även om boken börjar på ett sätt som gör mig besviken. Detaljerna – dem kan jag söka efter utan framgång.

Men det blir bättre ju längre jag läser. Det är många namn och mycket fakta, glädjeämnen och besvikelser. Många namn som jag känner igen, andra som jag aldrig hört. Kanske inte så konstigt. Och i dessa dagar noterar jag särskilt att namnet Olof Palme återkommer gång på gång och visar på det inflytande han haft på utvecklingen i södra Afrika.

”Afrikanska möten” är en rik historia om vad som hände då. Men inte minst viktiga känns faktiskt hans avslutande reflektioner kring den utveckling vi ser i dag i Europa. Ett Europa med högerpopulism och nyfascism.

Hur är det möjligt, frågar han sig och konstaterar att utvecklingen ställer stora krav på politiskt ledarskap.

Mer läsning

Annons