Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En spännande sannsaga

Lena Ebervall och Per E SamuelsonFlorence Stephens förlorade hederPiratförlaget

Annons

ROMAN. ”Detta är en sann historia. Men det är en roman.” Så skriver författarparet Lena Ebervall och Per E. Samuelson i efterordet till sin senaste bok ”Florence Stephens förlorade värld – En sannsaga om Huseby bruk”. Det betyder att ordet ”sannsaga” måste tolkas i dubbel bemärkelse. ”Sann” i den betydelsen att händelser och personer har en verklighetsbakgrund. ”Saga” innebär att författarna har lagt till, levandegjort och dramatiserat, allt för att skriva en så lättläst och spännande bok som möjligt. Det har man lyckats bra med. Spänningen finns där och texten flyter på och är rolig.

”Husebyaffären” var en uppmärksammad rättsprocess, med åtskilliga pikanta och skandalösa inslag, som utspelade sig i slutet av femtio- och i början på sextiotalet. Huvudpersonen i detta drama var Florence Stephens, som av samvetslösa personer svindlades på sin enorma förmögenhet. En annan centralfigur var Prins Carl, brorson till Gustav V. Det märks att författarna är advokater till yrket. Man har gjort en grundlig research i gamla domstolsprotokoll och rättegångshandlingar.

Det hela slutade med kännbara fängelsestraff för de inblandade, utom för Prins Carl. Domstolen ansåg att han inte hade förstått att han gjort något orätt. Eller för att citera Vilhelm Moberg: ” Prins Carl är unik i den svenska rättshistorien. Han blev frikänd mot sitt erkännande.”

Mer läsning

Annons