Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En vacker lovsång till litteraturen

Kristoffer LeandoerDe försvunna böckernas bibliotekNatur Kultur

Annons

ESSÄER. I 13 ”episoder” berättar den mångkunnige Kristoffer Leandoer i ”De försvunna böckernas bibliotek” vidlyftigt om böcker, filmer och konstverk som inte finns och de personer som lever i dem.

Böcker är inte mindre levande än människor, menar berättaren, och egentligen vet de mer än vi.

Ett par av episoderna handlar om hur besynnerliga varelser korrigerar och raderar i litterära texter och hela författarskap. De kommer från framtiden för att forma den värld de ska ta över.

En fabulös historia handlar om ett helgon, Vulpius, som beskyddar bibliofiler. Han flydde från Konstantinopel 1453 med en rad ovärderliga böcker fastspända på kroppen men tog också med sig en hel sång ur Odysséen, inristad på sin egen hud!

I ett par andra fragment blir författarna förföljda av figurer från sina böcker. En berättelse innehåller en utredning om vad det var för ord Jesus skrev på marken när fariséerna ville stena en kvinna. Och i Turtjuven låtsas en författare vara de personer som vinner pengar på lotteri men vill förbli anonyma.

Spännvidden är som synes stor och allt håller hög klass. Det hela är både lekfullt och lärt, lika stolligt som skarpsinnigt men mer roande än oroande.

”De försvunna böckernas bibliotek” är en vacker lovsång till litteraturen där vi får syn på oss själva, ”sådana vi faktiskt är”.

Mer läsning

Annons