Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett läsvärt collage om otrohet

Jenny OffillAvd. för grubblerierÖversättning: Alva DahlNatur Kultur

Annons

ROMAN. Jenny Offills kortroman är en berättelse om familj och vardag där det till slut handlar om en enda fråga: ska kvinnan och mannen gå skilda vägar eller inte?

Det kan låta rakt och entydigt. Men Offill berättar krokigt och med hjälp av tusen citat och infall. Såväl aforismer och minnesfragment som anekdoter och tankar flätas in i, stagar upp och bryter framställningen.

En text handlar om en fånge som fördriver sina vakna nätter med att leta efter en knapp som han slängt ut på cellens golv i mörkret. Det kommer för mig att Offill gör på ungefär samma sätt: slänger ut sina texter på golvet, släcker ljuset, samlar ihop det hon får tag i och återger sidorna i den ordning hon råkar hitta dem.

Just innan berättaren förstår att mannen har en annan dryftar hon solförmörkelser. Otroheten drabbar henne lika våldsamt. Därpå vidtar de många grälen men de träter tyst och på nätterna för att inte störa dottern, de befinner sig då i ”De Sårade Känslornas Manege”.

Samtidigt frigör otroheten hennes kreativitet. Och hon borrar: hur kunde han som länge var så snäll göra så här mot mig, frågar hon sig. Det gör läsaren också, mannen verkar klok och mild men hamnar alltför ofta i bakvatten, tycker jag.

Historien blir sönderklippt men bildar ändå ett starkt och mycket läsvärt collage om en mycket drabbande erfarenhet, otrohet.

Mer läsning

Annons