Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett mästerverk om tiden förr

GuiseppeTomasi de LampedusaLeoparden och andra berättelserÖversättning: Viveca MelanderBonniers

Annons

ROMAN. Giuseppe Tomasi di Lampedusas roman, som nu ges ut i nyöversättning, gör ett lite splittrat intryck. Det mesta har redan hänt eller inträffar vid sidan av verkets centrala miljöer. Lampedusa skildrar i stället en livsform som håller på att gå sönder.

Huvudpersonen Don Fabrizio, prins av Salina, är en ledande representant för den feodala adeln på Sicilien och manövreras bort av den nya tidens män. Han har ett ”auktoritärt temperament”som lätt förvandlas ”till nyckfull arrogans”. Vi rider så att säga på hans rygg genom nästan hela verket och bättre färdmedel kan man knappast få.

Romanen skrevs på 1950-talet men berättartekniskt hör den snarare hemma i den tid som skildras, 1860-1910.

Det lilla av handling som finns kretsar kring ett bröllop. Furstens styvson, Tancredi, gifter sig med borgmästarens undersköna dotter, Angelica, och blir en förmögen man.

Då och då ställer Lampedusa upp sitt stativ för att avbilda någon vy mer i detalj. Det händer väl att hans enastående blick för detaljer tynger romanen. Samtidigt är ju Lampedusa en virtuos beskrivare och det vimlar av vackra metaforer och granna sicilianska ljuseffekter men också pricksäkra dialoger. Att ”Leoparden” är ett mästerverk blir allt tydligare under läsningen, en bred släktkrönika som samtidigt skildrar en viktig i Italien.

Mer läsning

Annons