Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett recept som alla kan tillaga

Dag ÖhrlundDär inga ögon serLind co

Annons

SPÄNNING. På Odengatan kedjeröker en man trött medan han kramar hårt om sitt paket John Silver. Det är tvåtusental, platsen är Stockholm. Ett mord har begåtts. Scenografin känns igen och staden tycks bekant, men ändå… Något är annorlunda. Det här kan knappast vara huvudstaden, kanske inte ens Sverige? För i det här landet går kvinnorna omkring utan underkläder med ständigt styva bröstvårtor, alltid redo att bli påsatta av en alkoholiserad poliskommissarie. Hans namn är Ewert Truut – och hans stånd är vad som är mest potent i denna deckare.

Efter en flera år lång exil i Skåne återvänder han till Stockholm för att ta sig an ett olöst fall. Tio år tidigare våldtogs och mördades en pojke, men brottet klarades aldrig upp. Motvilligt påbörjar han utredningen. Det centrala dilemmat är däremot detta: hur ska han kunna sluta tänka på Francesca? Den frigjorda grannfrun som viskade snuskigt på spanska och tog sig på brösten när de hade sex på stranden i Skåne.

Vilken härva! Men andas, ta en John Silver till. Det är lika bra. Mångdubbla nu rökscenen, släng in ännu ett mord, tänk på en blodbröstvårta eller två – men stanna inte där, häll upp en stänkare, slå i en droppe misantropi och hoppas på att du får till det ikväll. Bon appétit! Mer än så innehåller inte Öhrlunds roman. Det är ett smaklöst deckarrecept som i princip vem som helst kan tillaga.

Mer läsning

Annons