Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För kliniskt om spioner på Kuba

Thomas EngströmNorr om paradisetBonniers

Annons

SPÄNNING. Hårda killar, mycket sprit, storpolitik, raffel, listiga fällor, falska spår, blodbad, spioner, kallt krig och tusen lögner brukar vara stående ingredienser i alla rysare.

I en sådan mix blir personerna lätt schabloner. Men i Thomas Engströms nya thriller skymtar ett mer litterärt idiom, kanske mest i beskrivningar och bildspråk.

Som alla andra i rysarbranschen har han också en ”seriefigur” som återkommer, östtysken Ludwig Licht, en cynisk, nära nog havererad femtiosjuåring, en mordmaskin med själ.

När två ledande exilkubaner sprängs till döds i Miami kopplas Licht in men får egentligen inte reda på vad det hela handlar om. Han halar ändå bit för bit in de figurer som kan knytas till morden. Visserligen har man höghastighetsgevär och annat men det viktigaste vapnen i den här historien är snillrikt programmerade datorer och filer.

Engström vet mycket om USA:s utrikesaffärer, CIA och kubansk revanschism och skildrar därtill med skarp, nästan journalistisk blick livet i Havanna och Miami.

Engström har ungefär samma budskap som le Carré: att de i spionbranschen får sina liv förstörda. Våldet, sveken och det konstanta förräderiet fräter sönder de inblandades moral.

Själv blir jag ändå aldrig riktigt engagerad, kanske för att historien är så klinisk och vapenbrunstig.

Mer läsning

Annons