Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För mycket av Kalle Blomkvist

Christian EkRådhusklockanAtlantis

Annons

SPÄNNING. Christian Ek står som författare till romanen ”Rådhusklockan”  som utspelas i en svensk småstad på 40-talet. Författaren uppträder här under pseudonym.

Huvudpersonen är en sextonårig gymnasist som är utan sommarjobb. Alltså kan han stryka omkring på egen hand i den lilla staden. Där inträffar lämpligt nog två knivmord. Och pojken blir privatspanare.

Så upptäcker han att någon varit vänlig nog att stryka ett streck under de två knivmördades namn i en telefonkatalog och därtill lämnat den uppslagen vid ett av namnen.

Berättaren ligger mycket nära pojken och återger i inre monologer hans aggressioner, komplex, hormonflöde och leda men litterärt sett gör det hela ofta ett valhänt intryck.

Verket står med ena benet, tycker jag, i utvecklingsromanen och det andra i en bok för unga.

Ek skriver om pojkens värld och framför allt om de förändringar som sker i den världen.

Han tycker själv att han blir mer vuxen men är fortfarande ett barn.

Det kunde blivit en stark berättelse men frågan är väl om den alls borde kopplats ihop med mordhistorien. Det blir lite för mycket Kalle Blomkvist över detta skäligen enkla fall.

Bäst lyckas Ek med beskrivningen av den lilla staden och många kommer nog att tro att det är deras hemort som avbildas i Rådhusklockan.

Mer läsning

Annons