Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortfarande en aktuell skildring

Katarina TaikonZigenerskaNatur Kultur

Annons

DOKUMENT. Trots att det är mer än 50 år sedan Katarina Taikons debutbok ”Zigenerska” kom ut känns den fortfarande rykande aktuell. Nyutgivningen av denna bok tillsammans med författarens ”Katitzi”-böcker är ett lovvärt initiativ.

Det är en mycket vacker bok. Omslaget är nytt med Björn Langhammers fina foto av Katarina Taikon. Även grafik, papper och bindning är av ovanligt hög kvalité.

Med en bristfällig skolgång och bara 30 år gammal är det förvånande hur klokt och initierat Katarina Taikon formulerar sig. Det är som ett nytt uppvaknande när man läser om romernas situation för 50 år sedan. Utan möjlighet till bostäder, skolgång, vård och högre utbildning levde de flesta i ett utanförskap. ”Zigenerska” belyser på ett varmt och insiktsfullt sätt hur det är att leva i samhällets utkant.

”Zigenerska” fick ett enormt genomslag när den först kom ut. I pressen kallades den för ”en hårt ringande väckarklocka”. Författaren sätter fingret på en rad ömma punkter. Hon kritiserar bland annat författaren Ivar Lo Johanssons åsikter om zigenare: ”Ni passar inte i vanliga bostäder utan bör förbli ett fritt folk som ohämmat lever som ni behagar.”

Katarina Taikons liv fick ett sorgligt slut. Bara 50 år gammal drabbades hon av ett hjärtstillestånd och blev liggande i koma i 13 år tills hon avled.

Mer läsning

Annons