Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från Oscarsthriller till bok om självsvält

Hon Oscarsnominerades för manuset till filmen "Room", som bygger på hennes egen bok "Inlåsta". Många läsare världen över suktar efter en fortsättning – men Emma Donoghue är inställd på att göra dem besvikna.

Annons

Emma Donoghue nominerades till Bookerpriset för sin roman

– Det kommer aldrig, aldrig, aldrig att hända, säger hon till TT och tillägger:

– När jag ser hur en författare skriver en fortsättning på en av sina böcker tänker jag ofta att det måste innebära att konkursen är nära.

”Inlåsta” handlade om en liten pojke och hans mamma (Brie Larson vann en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll för sin prestation i "Room") som var instängda i ett skjul och om hur de till slut lyckades rymma från mannen som höll dem inspärrade.

Kontakt med Gud

Även Donoghues nya bok, ”Miraklet”, handlar om något liknande, även om den utspelas på 1800-talet – här är det en sjuksköterska som på den irländska landsbygden ska övervaka en ung flicka som svälter sig och som säger sig ha kontakt med Gud.

– Medan jag skrev ”Miraklet” tyckte jag inte det fanns några likheter med "Inlåsta”. Det var först när jag var klar som jag såg att båda handlade om en kvinna och ett barn ensamma i ett rum.

Emma Donoghue nominerades till Bookerpriset för sin roman

– Jag tror att det viktigaste för mig är att berätta om de etiska dilemman som kan uppstå mellan vuxna och barn. Det är ett svårt ämne.

Verkliga skildringar

”Miraklet” inspirerades av de många verkliga skildringarna av barn som svält sig, ofta med motiveringen att de varit inspirerade av något gudomligt.

– Dessa berättelser poppar upp överallt. När boken precis kommit ut var det en liten flicka i Indien som dog efter att ha fastat i över 40 dagar.

Emma Donoghue, som växte upp på Irland men som sedan många år tillbaka bor i Kanada, har en rad böcker bakom sig som utspelas i svunnen tid, precis som ”Miraklet”. Hon jobbar alltid hårt med research, både när det gäller de faktiska miljöerna och när det gäller att hamna rätt i skildringen av dåtida regler och uppfattningar.

Skriver filmmanus

Framför sig har hon nu nästa bok (hon säger att hon kommit halvvägs), om vilken hon än så länge bara vill säga att den utspelas i Frankrike och i nutid. Och så jobbar hon med manusen till de filmer baserade på ”Miraklet” och den tidigare boken ”Frog music”, som förhoppningsvis ska göras.

– Men filmbranschen är ju så oförutsägbar. Allt tar lång tid och det är ju aldrig säkert att det blir av.

TT: Så hur ser statusen ut just nu?

– Jag har skrivit ett manus till ”Frog music”, men vi har ingen regissör ännu. Det kommer att bli en dyr film, den utspelas ju i 1800-talets San Fransisco.

– Och jag jobbar med manuset till ”Miraklet”. Vi har en regissör, men jag kan inte säga vem ännu. Jag kan bara säga att jag tycker att det är ett väldigt spännande namn.

Den irländska författaren Emma Donoghue gästar just nu deckarfestivalen Crimetime i Visby.

Fakta: Emma Donoghue

Född: I Dublin, Irland, 1969.

Bor: I Kanada.

Bakgrund: Debuterade med romanen "Stir fry" 1994, om en ung irländsk kvinna som upptäcker sin sexualitet. Har skrivit flera historiska romaner. Blev 2010 nominerad till Bookerpriset för romanen "Inlåsta". Skrev senare manuset till filmatiseringen av boken och blev nominerad till en Oscar för manusarbetet.

Aktuell: Med romanen "Miraklet" om en självsvältande irländsk flicka som spås bli Irlands första helgon på 500 år. Medverkar på deckarfestivalen Crimetime på Gotland.

Mer läsning

Annons