Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyndig men också överdriven

Emelie ScheppPrio ettWahlström Widstrand

Annons

SPÄNNING. Emelie Schepp är en relativt ny stjärna på den svenska deckarhimlen. Hennes två tidigare böcker om åklagaren Jana Berzelius har fått fina recensioner.

Nu kommer ”Prio ett” som är den tredje delen i samma serie. Låt mig först säga att det är en fördel om man börjar med att läsa de två tidigare delarna innan man ger sig i kast med denna roman. Risken är annars stor att vissa inslag blir svårbegripliga och känns malplacerade.

Jana Berzelius är en fascinerande och originell karaktär som saknar motstycke i kriminallitteraturen. Hon har ett mycket mörkt och traumatiskt förflutet som hon gör allt för att glömma och gömma. Hon var barnsoldat och lönnmördare med många mord på sitt samvete. Men man kommer henne aldrig riktigt in på livet.

Intrigen som utspelar sig i Norrköping är fyndig och raffinerad men där finns också en hel del överdrifter. Men det spårar trots allt aldrig riktigt ur.

Berättelsen är uppbyggd i korta sekvenser där snabba växlingar gör att man lätt tappar fokus. Så det gäller att läsa med skärpa.

Språket är klart och lättflytande och beskrivningen av relationer och känslor känns äkta.

”Prio Ett” kanske inte lämnar några större avtryck efter sig, men läsningen är spännande och man fortsätter gärna att vända blad. Och det är väl ett betyg så gott som något när det gäller en kriminalroman.

Mer läsning

Annons