Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Genialt berättat om tre bröder

Daniel KehlmannFÖversättning: Linda ÖstergaardBonniers

Annons

ROMAN. Arthur, en misslyckad författare, plockar plötsligt ut familjens pengar, överger hustrun och de minderåriga sönerna och börjar mer helhjärtat ägna sig åt att skriva och når då stora framgångar med sina böcker.

Men vad händer med de tre barnen? Den tysk-österrikiske författaren Daniel Kehlmann tar ett språng framåt i tiden och lyfter in ett antal scener ur deras liv som vuxna i sin nya roman ”F”. Fadern förblir en dimfigur men de tre bröderna tecknas omsorgsfullt och på djupet.

Martin är ett berg i prästrock som inte finner Gud. Iwan förfalskar dyrbara tavlor. Eric är en utblottad börshaj som glider allt längre in i en psykos.

De tre sönerna är olyckliga, men, som Tolstoj skrev, alla är olyckliga på sitt sätt. Ändå är det ingen olycklig bok. Kehlmann behärskar den ädla konsten att klyva hår men allt i den vägen har därtill en komisk sida.

Dialogen är både avspänd och vass, full av briljanta formuleringar utan att vara  ansträngd. Och som en trollkarl plockar författaren då och då fram de underligaste figurer ur sin hatt (en man har sett jungfru Maria, hon bar visserligen regnkappa men det var hon).

”F” är med andra ord en överrik bok. Där finns ett material som lätt kunde blivit till tre romaner. Å andra sidan innehåller den ett par transportsträckor som inte leder någon vart. Likväl är Kehlmann en genial historieberättare.

Mer läsning

Annons