Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glödande färger av en magiker

Red: Karin Sidén, Catrin Lundeberg, Christian RingNolde - FärgstormarCarlsson bokförlag

Annons

Konst. Det är ingen tillfällighet att verket om Emil Nolde heter ”Färgstormar”. Konstnären var expressionismens store färgmagiker som lät den glödande koloriten uttrycka känslor och få motiven att lösgöra sig ur hävdvunna sammanhang.

Han föddes 1867 och tog sig namnet Nolde efter hembyn vid dansk-tyska gränsen. Han överlevde två världskrig, hade danskt pass, men anslöt sig tidigt till det tyska nazistpartiet.

När hans konst stämplades som degenererad protesterade han: ”Min konst är tysk, stark, kärv och innerlig”.  Ändå drabbades han hårt när 1052 verk i offentliga samlingar beslagtogs, för att sedan, i avskräckande syfte, visas på utställningen Entartete (urartad) Kunst.

I den aktuella boken visas ett generöst urval av oljor och akvareller med människor, landskap, hav och blommor. Lägg till detta utsökta grafiska blad, inte minst träsnittet Profet.

Konstnärens agerande under Nazistdiktaturen belyses samtidigt som ett urval av hans så kallade ”Omålade bilder” visas. Alltså akvareller som han målade då han hade yrkesförbud. Själv skriver konstnären om färgernas oberoende existens, dess gråt och skratt, dröm och lycka, hetta och helighet, som kärleksvisor och erotik, sånger och härliga koraler. Så är det också Noldes verk som har överlevt, medan nazisternas påbjudna ”konst” sedan länge förbleknat.

Mer läsning

Annons