Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glömda, norska kvinnor i centrum

Jan GuillouBlå stjärnanPiratförlaget

Annons

ROMAN. Det är många som har väntat på del fem i Jan Guillous serie ”Det stora århundrandet”. Romanserien omfattar hela 1900-talet och handlar om de tre norska bröderna Lauritzen och deras släkt i flera generationer.

I den nya boken ”Blå stjärnan” är det kvinnorna som står i centrum och huvudperson är Johanne, Lauritz äldsta dotter.

Jan Guillou kräver mycket av sina läsare. Man måste vara uppmärksam för att kunna hänga med i handlingen. Men han underlättar också genom att återberätta viktiga avsnitt från de tidigare böckerna i serien. Han gör en imponerande research och hans historiska kunnande är stort.

Berättelsen börjar år 1941 och Andra världskriget rasar som värst. Sverige är neutralt men under ytan pågår en febril illegal verksamhet. Johanne arbetar redan i början av kriget som kurir åt den norska Hjemmefronten och blir nu också värvad av den brittiska spionorganisationen.

När det gäller spioneri så rör sig Guillou som fisken i vattnet. Karaktärerna i boken har ofta historisk verklighetsbakgrund men namnen är fingerade.

Personbeskrivningarna är här tunnare än vad man annars är van vid. Porträttet av Johanne är lite klichéartat. Men ”Blå stjärnan” är en omskakande och bitvis skrämmande läsning. Den lyfter fram de underskattade och bortglömda norska kvinnliga motståndskämparna.

Mer läsning

Annons