Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur en blivande läkare mognar 

Annika PaldaniusJag vet allt det härForum

Annons

Debutroman. Hanna utbildas till läkare och vi får följa henne under det år hon praktiserar på olika avdelningar. Hon har två mycket nära vänner, Anna och Filippa. De tre talar om sig själva som amasoner men Filippa blir deprimerad, Anna får stora besvär av sin astma och Hanna själv måste opereras för ett hjärtfel.

Också utanför sjukhuset brukar hon läkarsvadan. Dyker det upp en kille kan Hanna notera att han har för lite underhudsfett och ett compoundnevus bak på vänstra låret.   Men det fungerar bra. Jargongen och de latiniserade termerna ger beskrivningar och tankar en klinisk ton som nog helt enkelt är en ofrånkomlig följd av utbildningen.

Hannas problem är nog att hon i första hand ser mer till personen än patienten. Det draget leder också till att hon längre fram drabbas av en djup, personlig sorg.

"Jag vet allt det här" är en bok om vänskap men mer  än något annat ändå en läkarroman, en stark och viktig sjukhusberättelse, där de i vitt känns verkliga och väl porträtterade.

Romanen innehåller många starka och unika partier men verket övertygar också som bygge; det faller inte sönder under den tyngd som hör samman med det svåra och faktastinna ämnet. Det hela artar sig till en stark skildring av hur en läkare blir till. Samtidigt får Hanna mitt i den processen också distans till sitt kall och börjar mogna som människa.

Mer läsning

Annons