Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur gick det med frukostmjölken?

Neil GaimanSplods ögaÖversättning: Kristoffer LeandoerBonnierCarlsen

Annons

FRÅN 10 ÅR. Den är väldigt enkel, Neil Gaimans senaste barnbok ”Splods öga”, med fartfyllda illustrationer av Chris Riddell.

En pappa och två barn ska tillbringa en helg tillsammans, under det att mamman är på viktig konferens. Det går inte lång stund förrän bekymren hopar sig. Mjölken är slut. Hur kul på en skala är det att äta frukostflingor utan mjölk? Pappan, som ogärna dricker te utan mjölk, beger sig ner till kvartersbutiken. Därhemma väntar barnen, medan minut efter minut tickar iväg. Vart har pappa tagit vägen egentligen?

När han äntligen står där i hallen med mjölken i handen undrar barnen så klart. Det är då pappan tar sats och verkligen börjar berätta. För visst var det så att han blev kidnappad av en galaktisk farkost. Och visst hotade de grönslemmiga varelserna att ta livet av honom! För att de vill ta över världen. Men så kommer rymdpiraterna, och en hisnande resa i tid och rum inleds. Berättelsen vimlar av galna wumpirer och knasiga stegosaurusar.

Det ska vara Neil Gaiman för att dra en sådan här historia. Fylld av fantasifulla inslag lyckas han skildra en vanlig familjs frukostvanor. Spänningarna som uppstår då en förälder är på konferens. Barnens skeptiska inställning till pappans rövarhistoria. De många tids- och rumsliga förflyttningarna gör berättelsen så klart rörig, men i grund och botten utspelar sig allt i hallen och i familjens kök. Och så var det ju det där med mjölken. Hur gick det egentligen? Det får ni läsa er till själva.

Mer läsning

Annons