Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte i klass med Nesbøs tidigare

Jo NesbøMidnattssolÖversättning: Alla Hilton AndersenPiratförlaget

Annons

SPÄNNING. ”Midnattssol” av Jo Nesbø kan med lite fantasi ses som en fristående fortsättning på hans ”Blod på snö” som gavs ut våren 2015. Även om det enda böckerna egentligen har gemensamt är Oslos narkotikakung ”Fiskaren”, som med grymhet och effektivitet mördar alla som inte betalar sina skulder.

I ”Midnattssol” är det en annan miljö, långt borta från Oslos brusande trafik. Handlingen utspelar sig i Finnmark i nordligaste Norge, dit huvudpersonen Jon har tagit sin tillflykt för att undkomma ”Fiskarens” hämnd.

Trots att Nesbø försöker krydda framställningen med ett färgstarkt persongalleri bestående av religiösa fanatiker tillhörande laestadianismen och spritlangande samer med förföriska och villiga kvinnor i kölvattnet, vill det sig inte riktigt. Intrigen bromsas upp av långa dialoger och läsningen blir stundtals seg. Den finstämda kärleksrelationen mellan Jon och Lea lyfter visserligen skildringen, men det räcker inte fullt ut.

I bokens första kapitel hålls tempot uppe, och det blir en suggestiv inledning där en ensam man stiger av bussen uppe i ödemarken. Efter hand verkar det som om författaren börjar tröttna på sin egen berättelse och helst vill avsluta den.

Med en viss besvikelse måste jag konstatera att detta inte är en thriller som är i klass med det som vi är vana vid att Jo Nesbø levererar.

Mer läsning

Annons